KIZ FATMA VE FATTANEY (FATMA ANEY)
Benim yazdıklarım araştırmalarımda 123 yaşında kaybettiğimiz kıtlık senesini, karne senesini ve Urfa'nın kurtuluşunu yaşayan Rabia Haşim den ve çocukken halamızdan dinlediklerimdir. Fattaney ( Fatma Aney) nin yaşamı hakkında fazla bir şey öğrenemedim. Onun hakkında bildiğimiz tek şey iyi bir terzi, cesur bir kadın ve altı çocuk annesi yiğit bir kadın olduğudur. Fattaney isminin ona lakap olarak takıldığıdır. kurtuluş savaşı sırasında o zamanın belediye reisi olan hacı Mustafa'nın makamına gidip ona „bak reis efendi, bugün Vezir hamamında kadınlar yıkanırken oraya yakın postane yi bekleyen iki Fransız Askeri hamama girdiler. Kadınlara el atmaya kalktılar. Bizde onları peştamal ve hamam taslarıyla kovaladık. Anlayacağın namusumuz elden gidecek.bu gün hamama giren yarın evimize girmeye kalkışır.
Hacı Mustafa, Hacı Mustafa sen bir şey yapamıyorsan al bu baş örtümü sen ört , fesini de ver ben takayım.' Diyecek kadar cesur bir kadın. Onun bu cesareti bir şeyler yapmayı planlayan Urfa'nın ileri gelenlerini bir an önce harekete geçirdi. On ikiler kuruldu çeteler oluşturuldu.
Kız Fatma Güllüzade Osman Efendi'nin kardeşinin kızıdır.1893-1979 yılları arasında yaşadı. Ona kız Fatma demelerinin nedeni, getirdikleri gelinin de adı Fatma olunca, ona kız Fatma demeye başlamışlar. Bir erkek üç kız kardeştiler. Kardeşine ve yeğenlerine olan sevgisi onu evlenmekten alı koymuş. Savaş sırasında yirmi beş, yirmi altı yaşlarında olan Kız Fatma'nın yüreği Fransızların Urfa'yı işgal etmeleriyle birlikte daralan yüreği özgürlük için çarpmaya başlamış. Kale boyu mahallesindeki evlerinin damına çıkarak evlerini terk etmeye çalışan mahalleliye ' birkaç Fransız çapulcusundan kaçarak bu mübarek toprakları dinsizlere mi bırakacaksınız. Kaçarak asıl o zaman özgürlüğünüze kelepçe vuracaksınız.
Kaçmak erkeklik değildir. Erkeklik kalarak düşmana karşı savaşmaktır. Hepiniz kadınlarınız gibi etek giyerek öyle gidin' deyince mahalleli başları önlerinde evlerine geri dönmüşler. onikilerin toplantısında alınan kararların ardından kaleye ve çift kubbeye yakın olması dolayısıyla erzaklar evlerinde toplanmaya başlanmış. Amcasının o gür sesi avluda yankılanmış.'kaledeki ve çift kubbedeki çetelere su götürülecek. Bu görev sizin' deyince, Kız Fatma sevinçle o işi kendisinin yapacağını söylemiş. Kuyu kırk metre derinliğinde ve ancak iki kişi dolabı beraber çevirerek kuyudan su çekerlerdi.
Ama, Kız Fatma çok güçlü biriydi. O Bakır tepsileri kağıt gibi yırtan bir babanın kızı olduğunu ispatlayarak her gün saatlerce kuyudan tek başına su çekip onu sakalara doldurduktan sonra kapıda bekleyen eşeklere yükleyip çetelere gönderirlermiş. Evleri yiyecek içecek ve cephane deposu olarak kullanıldığından gündüz çektikleri suları, geceleri yaptıkları ekmekleri çetelere göndererek vatana hizmet eden Kız Fatma, suyu kuyudan öyle bir aşkla çekiyormuş ki parmaklarının eğildiğini ancak savaş bittikten çok sonra fark etmiş.
Evlerinin basılacağı ihtimaline karşı amcası cephanelikleri kuyuya atın demesine karşın kız Fatma cephane torbasını sırtına alarak dam çıkmış. İçi mermi dolu torbayı komşunun damına atmış. Arkasından da kendisi atlamış. Böyle damdan dama birkaç ev geçerek mermileri çift kubbedeki mezarlıkların yanındaki çetelere ulaştırmayı başarmış On ikilerin toplandığı gece eve gizlenerek sabaha kadar sokağı gözetlemiş bir kadındır. Kardeşi genç yaşta ölünce yeğenleri ile yaşamaya başlayan Kız Fatma 1979 yılında karı-koca yeğenlerinin yanında hayata gözlerini yumdu. çocukluğumuzda bizlere her zaman kurtuluş savaşını ve çektikleri o sıkıntılı günleri anlatan kendisi ile gurur duyduğumuz bibimizi ve on ikilerin oluşmasına vesile olan Fattaney (Fatma Aney) 11 Nisan kurtuluş Savaşı'nın kutlanacağı bu günlerde onları ve adını bilmediğimiz diğer kahramanlarımızı rahmetle anıyorum.
Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. Ben çocukluğumda büyüklerimi dinlemenin faydasını bu gün görüyorum. Lütfen eğer sizlerin de çocukluğunuzda dinlediğiniz, vatana hizmet etmiş yakınlarınız var ise duyarsız kalmayıp bunları bizimle paylaşın gün yüzüne çıkaralım.
Sevgiyle kalın.