Beden sağlığımızı bozan nedenlerden biride soluduğumuz havanın kirliliğidir. Soluduğumuz havayı kirleten zararlı maddelerin başında sigara gelir.
Sigara içinde 4.000'den fazla zehirli madde bulunan ve içindeki nikotinden dolayı bir de bağımlılık yapan en kötü alışkanlıktır. Günümüzde bu zehirli maddeyi içenlerin sayısı günden güne artmaktadır.Ülkemizde 23 milyon tiryaki var.günümüzde sigara içme yaşı gün geçtikçe küçülen günümüzde, İlkokul çağında elinde sigara liseye geldi mi eroin sırada bir de bali denen şeyi koklayan bu çocuklara acımamak mümkün mü?
Her geçen gün kendini küçük yaşta sigara içerek zehirleyenlerin sayısı çoğalırken anne,babaların çocuklarının sigara içmelerini normal bir davranışmış gibi karşılamaları onların çocuklarına olan ilgisini gösteriyor. Yapılan araştırmalar sigaranın insan vücuduna zararlı olduğunu açıkça ortaya koymuştur.
Bu gün sigara içme yaşı on bir e inmiştir. Hal böyle iken insanların bu kötü alışkanlıklarından vazgeçmemeleri çok acı.
Sigaranın zararlarını bile, bile onu içmeye devam etmek insanın kendi kendini yavaş, yavaş zehirlemesi demektir.Sigara içenler kendilerine zarar verdikleri yetmiyormuş gibi bir de içmeyen insanlara havaya üfledikleri dumanları ile zarar vermektedirler.
Sigara içmeye devam edip etmemek bilginin ötesinde irade ve arkadaş çevresine bağlıdır. Bazen sigarayı bırakmak isteyen birine arkadaşları onun yanında sigara içmeyerek yardımcı olacaklarına aksine yakıp eline vermekte ısrarcı olurlar. Okullar dağıldığında o gencecik çocukların çoğunun elindeki sigaranın dumanını ciğerlerine çekip sonrada baca gibi burun deliklerinden üflemelerini görmemek mümkün mü?
Sigara içerek erkekliklerini kanıtlamak ister gibidirler. Çoğu anne baba çocuklarının bu durumunun farkındadır ama bir şey yapma zahmetine girmezler. Toplumun sağlığını tehdit eden sigara içenlerin sayısının azalması için bütün kesimlerin ortak davranması gerekir. Hastasına sigara içme diyen bir doktorun sigara içmesi ne derece doğrudur?
Maddi manevi bizi zarara uğratan sigara beyin kanamasına bağlı felç,damar sertliği ,damar tıkanıklığı,karaciğer kanseri ,kronik bronşit,yüksek tansiyon ,gırtlak kanseri,kalp krizi...riskini arttıran ve bunların katlanmasına neden olan bu ölümcül madde olan sigarayı bırakmayı hedeflemeliyiz. Çocuklarımızın öğrenme şekillerinden biri de görerek ve örnek alarak öğrenmektir.
Onun için çocuklarımıza güzel örnek olmalıyız. Sigara içilen ortamda büyüyen çocukların sigara içme ,alkol kullanma ihtimalleri diğer çocuklara göre daha fazladır. Çocuklarımızı bu tür ortamlardan uzak tutmalıyız.
Ülkemizde sigaraya başlama yaşı giderek küçülmekte ve hastalık ölüm riski de giderek artmaktadır. Çocuklar büyüklerden daha fazla ve hızlı nefes alıp verdiklerinden sigara dumanını daha çok maruz kakmaktadırlar.
Sigara içilen bir evde çocuklar ortalama günde 4-5 sigara içmiş gibi olurlar. Sigara içen gençler zamanla sigara bağımlısı yetişkinler haline gelirler ve bir ömür boyu sağlıklarını tehdit eden bu kimyevi maddeyle bir ömür boyu maruz kalırlar. Sigara içenler kendi içtikleri yetmiyormuş gibi içmeyenlerin de sağlığını tehlikeye atarlar ve sigara yasağı olan yerlerde de yasağa uymamaya çalışırlar.
Geçenlerde devlet hastanesin de göreve başlayan bir doktor arkadaşın muayenehanesine gittim. Yanında hastası olduğu için bekleme salonunda bekliyorum. İçeriye köylümü, şehirlimi olduğu belli olmayan iki kişi geldi. Ellerinde sigaraları geçip oturdular. Sekreter duvardaki sigara içilmez yazısını göstererek ' beyefendi burada sigara içmek yasak dedi. ' adamlar hiç oralı olmadılar.
Sekreter 2-3 kez onları ikaz edince adamlar kızgın bir şekilde idare et bir şey olmaz dediler. İçerisi hasta doluydu. Ben dayanamayıp adamlara buradaki hastaları rahatsız etmeye hakları olmadığını ve kurallara uymaları gerektiğini söyledim.
Adam bana dönüp (yaşımdan utanmış olmalı ki )sizin hatırınız için söndürüyorum teyze dedi. Ve istemeyerekte olsa sigarasını söndürmek zorunda kaldı.
Bu tür davranışlara sigara içilmez tabelası asılı olan her yerde rastlamak mümkün. Sigara tiryakileri kendi kendilerini zehirledikleri yetmiyormuş gibi birde pasif içicileri risk altına sokmaktadırlar. Dolayısıyla sigara içmeyenler içinde tehlike arz etmektedir. Her yıl 112 bin kişi sigaradan dolayı hayatını kaybederken. Dünyada her altı saniyede bir insan sigaradan ölüyor. Bu çok vahim bir durumdur. Ülkemizde her yıl 15 milyon dolarda sigaraya yatırılıyor.
Bunun on bin doları duman olup üflenirken 5 bin dolarda sigaradan dolayı hasalıklara yakalananların tedavi masrafı olarak harcanmaktadır. Oysa havaya üflediğimiz bu parayla neler yapılmaz ki. Sigaraya harcanan bu ara eğitime harcansa Türkiye de okulsuz köy eğitimsiz insan kalmaz.
Sigaraya verilen para bir israftır ve israfta dinimizce haramdır. Sigara aynı zamanda bir kul hakkı ihlalidir.çünkü sigara içmeyenlere de zarar verilmektedir. Sigara içen hamile kadınların doğacak çocuklarına da zarar verdiklerini biliyoruz. Sigaraya yatırılan milyarların dışında birde sorumsuz içicilerin attıkları sigaradan her yıl binlerce ağaç yanıyor ve ormanlarımız yok oluyor. Sigaranın zararları saymakla bitmez.
Günde bir paket sigara içen birinin yıllık masrafı 500 TL'yi geçiyor. Bir ailede iki kişi içiyorsa bu masraf iki katına çıkar. Geçim sıkıntısı olan bir aile çocuğuna birkaç kuruş harçlık vermeyi çok görürken onun rızkından kestiği milyarları hiç düşünmeden duman edip harcamaktadır.
Sigara özenti sonucu öğreniliyor. Ergenlik çağının getirdiği fizyolojik değişim ve özenti, insanlarda sigara alışkanlığı yaratmaktadır. Onun için anne- babaların çok dikkatli olmaları gerekiyor. toplumun ileri gelen içicileri de bu kötü alışkanlığı bırakarak toplumda güzel mesajlar vermeli ve örnek olmalıdırlar.
Devletin sigaraya karşı bu kadar önlem alması bile içenlere engel değil.devletini,milletini ve sağlığını düşünen her insan sigarayı bırakmalıdır. hepinize sigarasız günler diliyorum.
Sigara= ölüme son diyerek dumansız yarınlar diliyorum.