Urfa Basını, çoğu Anadolu ilinde bulunan yerel basın kuruluşları gibi gereken kurumsallık ve görsel baskı kalitesinden hayli uzakta. Basının bu zayıf yapısı, hiç kuşkusuz şehrin bir sanayi kenti olmayışı ve bu faktörün etrafında topladığı diğer ıvır zıvırlardan kaynaklanıyor.
***
Ben yerel basının yaygın basından daha ciddi bir misyon üstlendiğini düşünenlerdenim. Çünkü yerel basın, yaygın (yani ulusal) basın ve medya kuruluşlarına göre daha özgürdür. Üzerinde çok ağır bir baskı hissetmez. (Ki keşke hissetse, çünkü etkiye tepki geliştiren bir milletiz)
***
GAPGündemi Gazetesi, kurulmuş olduğu 1998 yılından bu yana, yapmış olduğu yayınlarla Urfa'nın gelişimi, dönüşümü için çabalamış, cehaletle, feodal yapıyla, ahbap-çavuş ilişkisiyle mücadele etmiş ve bu yolda bedel ödemiştir.
***
İşin içinde olmayanlar için açıklamak gerekiyor. Yerel gazeteler trilyonlar kazanmıyor. Bu işi hakkıyla yapan ve fiili eleman çalıştıran bir kurumun işletme maliyeti, minimum 15 Bin TL'dir. Namuslu işletmeler bu giderleri karşılamak için resmi ilan, reklam ve abone gelirlerini kullanır. Paravan işletmeler ise tehdit, şantaj, yalakalık ve paralı haber gibi çirkin yöntemlerle işlerini yürütür ve mesleğin adını da, prestijini de zedeler.
***
Okunabilir kaliteli bir gazetenin var olabilmesi, yayın yaptığı şehrin insan profiliyle doğru orantılıdır. Şehrin iş çevreleri yerel basın kuruluşlarına reklam vermiyorsa, esnaf yerel gazeteler yerine, üzerinde çıplak kadın resimlerinin bulunduğu ulusal magazin gazetelerini masasına koyuyorsa, yerel gazete için ödeyeceği aylık 15 TL'yi (Günlük 50 Kuruş'a tekabül ediyor) bir servet olarak görüyorsa, o şehirde gazetecilik yapmak kişiyi hayli yıpratıyor.
***
Biz, bu halkın neden gazete okumadığını veya bu kültürü neden bir türlü benimseyemediğini düşünüyoruz. Gazetemizin abone çalışmalarını yapan arkadaşlarla, bu konuyu sık sık tartışıyoruz. İnsanların abone olmama gerekçelerini dinliyor, ona göre kurumsal düzenlemelere gidiyoruz.
***
Bu kapsamda abone çalışmalarını sürdüren Pazarlama Birimimizdeki arkadaşlarımızdan birinin Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde yapmış olduğu manidar görüşmeyi sizlerle paylaşmak istedik! Bu görüşmeyi sizlerle paylaşma sebebimiz kurum ve şahısları küçük düşürmek değil, 11 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın en eski yerleşim bölgesine ev sahipliği yapan memleketimizin kültürünü ve turizmini yansıtan bir kurumun, kendi memleketinin yerel basına karşı anlamsız soğukluğunu sorgulama çabasıdır.
***
Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne yaklaşık 1 yıldır ücretsiz olarak gazete gönderiyorduk. İlgili arkadaşımız, bu 1 yıllık sürecin ardından, kurumu aylık 15 TL bedel karşılığında gazetemize abone yapmak için Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Arslan ile görüştü. Sayın Arslan; arkadaşımıza, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün aylık 15 TL (Günde 50 Kuruş'a tekabül ediyor) ödeyecek gücü ve bütçesinin bulunmadığını, kaldı ki abone olmaları halinde, diğer yerel gazetelerin de (Şanlıurfa'da resmi ilan yayınlama hakkına sahip 8 yerel gazete bulunuyor. 8x15 TL=120 TL) abone olmaları için kendilerine geleceğini iletmiş.
***
Biz, yazımızın başında, yerel gazetelerin ayakta durmasının kolay bir iş olmadığına dikkat çektik. Ancak gördük ki, kurumlarımız aylık 15 TL veremeyecek kadar zor durumdaymış. Gazete olarak, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün içinde bulunduğu bu zor durumdan en kısa sürede kurtulmasını temenni ediyor, memleketimize sunmuş oldukları kaliteli hizmetin devamını diliyoruz.
***
Başbakanlığa, Maliye Bakanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çağrıda bularak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine gönderdikleri bütçeyi artırılmalarını, bu sayede Müdürlüklerin bulundukları şehirlerdeki kendi yerel gazetelerine, rahatlıkla abone olabilmelerinin önünün açılmasını bekliyoruz.
***
(GAPGündemi Gazetesi, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü maddi sıkıntılarını aşana kadar ücretsiz olarak gazete göndermeye devam edecektir)