Tarih 2013 yılının Nisan ayı ortaları. 2011 yılında Esed Rejimi'ne karşı ayaklanarak silahlı mücadeleye girişen Muhalifler Suriye'nin kuzeyi de dahil olmak üzere sahanın yüzde 80'ine hakim. Artık tüm dünya 1 ay içinde muhaliflerin Suriye'nin tamamına hakim olacağını düşünüyor.
******
'Savaşın sonuna yaklaşıldı' derken kendini El Kaide'nin Suriye kolu olarak tanımlayan El Nusra Cephesi'nin bağrından IŞİD (Irak-Şam İslam Devleti) yani DEAŞ doğuyor. Sahnelediği eylemlerle daha sonra Blackwater yapısı olduğu açığa çıkacak olan DEAŞ, Muhalifleri 'Demokratik düzen yanlısı oldukları' gerekçesiyle tekfir ediyor.
******
Muhaliflerin boş bıraktığı savunmasız cephe hatları gerisinden arkadan vurma taktiğiyle ilerleyerek hakimiyet alanlarını inanması güç bir şekilde genişletiyor. Rejim ve müttefikleriyle savaşan gurupları 'Mürted' ilan ederek onlara karşı aslanlar gibi savaşan, yakaladığı muhalifleri türlü vahşetlerle katleden IŞİD-DEAŞ, 2014 yılından itibaren ele geçirdiği yerleri göstermelik çatışmalarla Amerikan-Avrupa destekli YPG PKK ve Rusya-İran destekli Esed rejimine teslim ediyor
******
Ortaya çıkış sürecinden itibaren geçen 6 yılda Suriye ve Irak'ta yüzü eskiyen, işlevi-amacı-finans ve silah kaynakları, ittifakları ile gerçek sahipleri herkes tarafından bilinen IŞİD DEAŞ, bugün Siyonist İsrail rejimi için stratejik öneme sahip Mısır-Sina Yarımadası'nda faaliyet yürütüyor. Çeşitli aralıklarla Mısır Ordusu'na saldırıyor. Turistleri taşıyan otobüsleri hedef alıyor. İlerleyen süreçte Siyonist İsrail güçlerinin DEAŞ ile mücadele kapsamında Sina Yarımadası'na gireceğini tahmin etmek güç değil.
******
DEAŞ'ın bugün en aktif olduğu yerlerden biri de Afganistan-Pakistan hattı. 2001 yılında Afganistan'a demokrasi getirmek için işgale başlayan ABD ordusu, ülkede milyonlarca sivili katletti. Bir o kadarını da sakat bıraktı. 1979'da Sovyet İşgaline ardından iç savaş ve Amerikan İstilasına uğrayan ülke 40 yıla yakın bir süredir tarifsiz yıkımın pençesinde.
******
Tıpkı Sovyet Ordusu gibi, direniş karşısında saha hakimiyetini bir türlü ele geçiremeyen ABD, nakliye helikopterleriyle arı kovanını Afganistan'a taşıdı. Amerika'nın himayesinde ülkeye yerleşen DEAŞ, bugün 'kafir' ilan ettiği Taliban'a karşı vahşi savaşını sürdürüyor.
******
Siyasi istikrarsızlığın gölgesindeki Pakistan, enerji kaynaklarının güzergahındaki Somali-Yemen, büyük petrol yataklarına sahip Nijerya ve Uzakdoğu'nun anahtarlarından Filipinler'de DEAŞ'ın (sözde) İslam adına savaş yürüttüğü ülkeler arasında!
******
DEAŞ'ın bir anda ortadan kaybolduğu Suriye'ye dönecek olursak, bugün bir zamanlar bağrından DEAŞ'ı çıkarmış olan HTŞ (Eski adıyla Nusra Cephesi) Türkiye yanlısı Muhalifleri 'Demokratik düzen yanlısı oldukları' gerekçesiyle tekfir ediyor ve terör örgütleri YPG-PKK ile savaşmak üzere güçlerini Münbiç'e çeken muhalifleri arkadan vurarak ilerliyor.
******
HTŞ, Fırat'ın doğusuna harekat hazırlığındaki Türkiye'nin üslerinin bulunduğu çatışmasızlık hattı boyunca ilerliyor. İdlib ile Türkiye kontrolündeki bölgenin arasına yerleşiyor. Halep'te olduğu gibi taciz ateşi açıp geri çekiliyor. Rejim ve destekçilerine İdlib'e giriş bileti hazırlıyor.
******
ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından Türkiye, Fırat'ın doğusuna yönelik başlatmayı planladığı harekatı erteledi. Akabinde HTŞ eliyle Türkiye'nin hiç istemeyeceği bir İdlip kaosuyla karşı karşıya bırakıldık.
******
Trump'ın Başkanlığında ABD, dış politika denkleminde kötü polis-daha kötü polis stratejisini geliştirdi. Dünyanın en büyük ekonomi ve askeri gücünü elinde bulunduran bir ülkede Başkan'ın sözünü Danışmanları ve Bakanları yalanlayabiliyor. Devletlerarası her mevzuda ABD birbirinin zıttı açıklamalara sahne alıyor. Karşı cephenin karşı strateji geliştirmesinin önüne geçmiş oluyor.
******
Suriye'den çekilme kararı, FETÖ Elebaşı ve üyelerinin iadesi de zıtlık üzerine kurulu bu dış politikanın bir ürünü. 'Kafa karıştır, zaman kazan, kendi oyununu sahnele'.
******
Harekat için neyi bekliyoruz? İdlib'te 100'ün üzerinde farklı gurubun 100 bine yakın silahlı militanı var. Bunun yanında 4 buçuk milyon sivil nüfus. HTŞ eliyle sonlandırılmaya çalışılan Türkiye-Rusya-İran mutabakatı. Türkiye'de yaklaşan bir yerel seçim.
******
Türkiye, Fırat'ın doğusuna odaklanırken 12 gözlem noktası bulundurduğu İdlib'te kuşatılıyor. Aldığı talimat doğrultusunda rejimi bölgeye çekmeye çalışan HTŞ eliyle İdlip elden çıkabilir. 100 bin silahlı militanın birbiriyle savaştığı bir ortamda Türk askerinin de hedef olacağı gerçeği ve 4 buçuk milyonluk olası bir göç dalgası çözüm arayışlarını yoğunlaştırıyor.
******
İdlib mi? Fırat'ın doğusu mu? Bir tercih mi yapmalıyız? Ya da uzun soluklu topyekûn bir hamleyle bedelini ödeyip oyun kuranlara, oyuncak olanlara daha büyük bir bedel mi ödetmeliyiz? Artı ve eksileri tartışıladursun, zamanın bizim aleyhimize işlediğini de unutmamak gerekiyor.
Sahadaki etkinliği kaybetmek masadaki gücümüzü de eksiltecektir.