Şanı yüce olan Allah'ın dostu, İbrahim (a.s.)'ın şehri Şanlıurfa geçtiğimiz 10 gün içinde olağanüstü bir yoğunluk yaşadı.
101 Gün boyunca millet olarak hepimizin yüreğini de esir alan, Musul konsolosluğundaki vatandaşlarımız özgürlüklerine Urfa topraklarına adım atarak kavuştular. Millet olarak sevincimizi, gururumuzu, kavuşma ve kucaklaşmamızı canlı olarak bütün dünyaya Urfa'dan gösterdik. Türkiye'nin ve dünyanın gözü - kalbi - nabzı Urfa'da attı.
Derken hemen akabinde Suriye - Irak coğrafyasında yeniden alevlendirilen kanlı çatışmalar Urfa sınırına dayandırıldı. 2- 3 gün içerisinde sayıları 150 bini aşan Suriyeli muhacir, Kobani üzerinden Mürşitpınar'a sığınmak zorunda bırakıldı.
Suruç halkı, Büyükşehir başta olmak üzere belediyelerimiz, sivil - resmi yardım kuruluşlarımız, AFAD ilk saatten itibaren bütün Urfa, mahşer yerine dönen sınıra koştu. Gece - gündüz gelenlere el uzatmaya çalıştı. Bu çalışmalar ve bölgedeki yoğun çatışmalar halen devam ediyor..
Bütün bu yoğunluk ve hercü - merc içinde Şanlıurfa, Halil İbrahim Buluşmalarının 8. sini icra etti.
8 Yıldır icra edilen bu organizasyonla ilgili şahsi fikrim;
Peygamberlerin atası (Ceddül Enbiya), hemşehrimiz Hz. İbrahim (a.s)'in ruhaniyetine sahip çıkmak; O'nun ahlak, duruş, kerem, ihlas, samimiyet ve teslimiyet konularındaki örnek duruşunu hatırlamak ve hatırlatmak; iyilik, ikram ve hayr'ı gündeme getirip güzellikleri tüm insanlarla paylaşmak, Rahman olan Allah (c.c)'ı tanıyıp onun rahmetini bütün yaşam ve bakışına yansıtabilmeyi, barışçı ve DOST (HALİL) olabilmeyi; insanlığın olmazsa olmaz İNSANLIK ŞARTI olarak Urfa'dan tüm dünyaya İbrahim (a.s)'in varisleri olarak tekrar hatırlatmak; bu buluşmanın temel gayesi ve hedefi olmalıdır.
Böylesi derinlik ve maneviyat yüklü büyük bir sorumluluğu, yapılacak organizasyonlara yansıtmak da kolay değildir.
Duyarlı hemşehrilerimiz veya üç-beş kişinin sırtında yürüyen gönüllü kuruluşların geçmişte bu anlamda yaptıkları İbrahim'i çalışmaların samimiyeti konusunda hiç şüphe edilemez. Bugünlere onların attıkları adımlarla geldik. Bunu hatırlamakta, yapılan organizasyonlarda onları hatırlamak, onları da organizasyon komitesinin bir parçası yapmak gerekir.
Şimdiye kadar Şanlıurfa Valiliği'nin yaptığı organizasyonlar için de şehir olarak müteşekkiriz. Her ne kadar idarecilerimizin Sezen Aksu'lu, Hannah Berger'li "İbrahimi Buluşmalar"ına şahit olup, arsızlık - fütursuzlıklar karşısında mahçup ve mahzun bırakılsak da olanları - yapılanları "Anladık".
Bu yıl ilk defa buluşmaları "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi" sahiplenip, gerçekleştirdi.
Öncelikle Hz.İbrahim'in ruhaniyetine hürmeti esas alan, ne yaptığının farkında olan ekipte yer alan herkesi takdir edip teşekkür ediyoruz. Aynı hafta, hatta aynı gün içerisine hem Akçakale'den yurda giren mutluluğun mimarisinde kendine düşen işler, hem de Suruç'a giren 150 bin muhacirin hizmetine 24 saat koşturan bu Ekip, İbrahimi Buluşmayı ertelemeden, proğramını aksatmadan gerçekleştirdi.
İmkanı zor bir işti.
8 Organizasyonun en güzeli, en anlamlısı ve en geniş çerçevelisi idi.
Büyükşehir Belediyesinin "Büyüklüğü" kendisini Şanlıurfa'da gösterdi.
Yalnız bundan sonraki İbrahimi Buluşmalar için söylenebilecek çok şey de var. Eminim ki öncelikle Büyükşehir Belediyesi bu konuda oturup, kendi değerlendirmesini yapacak, gelecek için notlarını alacaktır.
Böyle olması da gerek.
Yazıyı çok uzattığım için ayrıntılara giremeyeceğim.
Öncelikle çizilen çerçevenin içinin de iyi doldurulması gerek. İki gün süren organizasyon'da yaşanan proğram yoğunluğu, içeriği kısıtlıyor. Bu organizasyonu gerekirse 1 haftaya yayarak, proğramlara hem katılım daha rahat ve geniş şekilde sağlanabilir, hemde proğram için çağrılan misafirler, sanatçılar, temsilciler kendilerini burada ifade edebilirler. 22 Ülkeden gelen misafir ve temsilcilerle icra edilen proğramın her ayağında tercümeler yapılabilmeli, dışarıdan gelen misafir ve temsilcilerle, katılımcılar ve halk arasında iletişim - alış veriş kanalları açılmalıdır. Özellikle yabancı misafir ve kuruluşların kendilerini bu platformda ifade edebilmeleri için daha geniş ve ciddi ortamlar hazırlanmalı, resepsiyon, medya buluşmaları, forum vb. aktiviteler geniş şekilde icra edilebilmelidir.
Halil İbrahim Buluşmaları, Şanlıurfa'nın iç kamuoyuna yönelik olmayı aşıp artık Ulusal - Uluslararası bir buluşmaya dönüşebilmelidir.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "İyilik ödülünü biz şehir olarak Şanlıurfa'ya vermeliyiz" sözü, bu hak ve gücün burada olduğunun da bir ispatıdır.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Celalettin Güveç'in "Dünyadaki yardım kuruluşlarının çatısı altında toplanabileceği bir Federasyonun merkezinin de Şanlıurfa'da kurulması" fikri - çağrısı, yine buradaki İbrahimi ruhun güç ve şevkinin işaretidir.
Bunlara sahip çıkmak ve yapılması gerekenler için artık adım atma zamanı.
İnanıyorum ki bu organizasyonun 9.'sı, aynı ekip tarafından daha güzel ve daha güçlü gerçekleştirilecektir.
Bugünden hazırlanmak kaydıyla..
HALİL İBRAHİM BULUŞMALARININARDINDAN..
Veysel POLAT
Yorumlar