Zeynep Bint-i Huzeyme Radiyallahu Anhüma, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimizin ailesine katılan bahtiyarlardandır. İsimleri ve ahlakları birbirine benzeyen, mü'minlerin annesi olma şerefini elde eden rehber insanlardandır.

******

Zeynep Bint-i Huzeyme Radiyallahu Anha annemize 'Ümmü'l-Mesakin' yani 'Yoksulların annesi' denirdi. Bu onun lakabı olmuştu. Cahiliye devrinde bile böyle tanınırdı. O, Arabistan'ın en güçlü kabilelerinden olan Âmir İbn-i Sa'sa' kabilesine mensuptu. Kabilesi arasında önemli bir nüfuza sahipti. Onun ilk evliliği Tufeyl İbn-i Haris ile oldu. Ondan boşanınca Ubeyde İbn-i Haris ile evlendi. O da Bedir'de Şehit edilince Zeynep (r.anha) dul kaldı.

******

Resûl-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz, Hicrî üçüncü yılda İslam'ı anlatmak için Âmir İbn-i Sa'sa' kabilesine bir gurup tebliğ eri göndermişti. Bunlar haince pusuya düşürülüp kılıçtan geçirilince bu kabile ile Müslümanların arası bozuldu. Efendimiz bu büyük ve güçlü kabile ile düşmanlığın devam etmesini istemedi. Aradaki ilişkilerin düzelmesine vesile olacak bir fırsat bekledi. Zeynep Bint-i Huzeyme, dul kalınca evlenme teklifinde bulundu. Zeynep; amcası Kabîsa İbn-i Amr el-Hilali'yi vekil tayin etti. O da, Zeynep Bint-i Huzeyme'yi, Resûlullah (s.a) Efendimize nikahladı.

******

Zeynep Bint-i Huzeyme, Hz. Hafsa ile yan yana odalarda kalıyordu. Çok ibadet yapar, çokça sadaka verirdi. Peygamberimiz ile evliliğinin üzerinden henüz 4 ay veya 8 ay kadar geçmişken 626 m. senede otuzlu yaşlarında iken ahirete göç etti. Cenaze namazını bizzat Resûl-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz kıldırdı. Bakî Kabristanına defnedildi. Rabbimiz şefaatlerine nail eylesin.