Bir insanın 40 gün aç yaşayabildiği halde, susuz ancak 3 gün dayanabileceği bilinir.

Su canlıların yaşaması için olmazsa olmazın yanında hayatın idamesi için en gerekli temel ihtiyaçtır. Su vücudumuzdaki karbonhidrat ve yağların yanması ile meydana gelen ısıyı düzenleyerek vücut ısısının fazla yükselmesini önler. Su vücut ısısını çok iyi düzene soktuğu için, canlılar besin almadan günlerce yaşayabilmektedirler fakat susuzluğa fazla dayanamazlar. Suyun hayat olduğu kavramı da buradan çıkmaktadır.

Peki, Su'yu nasıl kullanıyoruz?

Su Hayattır diyoruz ama Hayatımızı boşa harcıyoruz. Yapılan araştırmalara göre, dünya nüfusunun üçte birinin su kıtlığı çektiği tespit edilmiştir. DSİ Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyeli yılda ortalama 112 milyar m3 olup, Türkiye'de kişi başına düşen ortalama su miktarı 1600 m3 tür. Bu da gösteriyor ki, Türkiye, su kıtlığı çeken bir ülke durumundadır.

Dünyada ve ülkemizde su tüketimi ve su ihtiyacı hızla artmaktadır. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 10.000 m3'den büyük olan ülkeler su zengini sayılır. 10.000 m3 ten 3000 m3'e kadar olan ülkeler kendi ihtiyacını karşılayabilen durumdadırlar. 3000 m3 ten 1000 m3'e kadar olan ülkeler su sıkıntısı çekmektedir. 1000 m3 'den az olan ülkeler ise su fakiri olarak kabul edilirler.

Uzmanlar, suyun tasarruflu kullanılması hususunda şu tavsiyelerde bulunurlar:

Mutfakta:
Evde harcanan suyun yüzde 20'si mutfakta kullanılır. Sebze ve meyvelerinizi akarsuyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkayın. Yıkama sularını daha sonra çiçeklerinizi sulamak için tekrar kullanın. Elde bulaşık yıkarken mümkün olan en az miktarda deterjan kullanın. Daha az deterjanı durulamak daha kolaydır. Deterjan yerine doğal yeşil sabun kullanırsanız balıklar ve diğer deniz canlılarına da daha az zarar verilmiş olur.

Çamaşırda:
Evde harcadığımız suyun yüzde 15-20'si çamaşır yıkamak için kullanılır. Çamaşır makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın. Bu şekilde, her yıkamada 10 litreye kadar su tasarruf edilebilir.

Banyoda:
Evde en çok su banyoda harcanır. Günlük harcamamızın yüzde 40'ı banyodadır. Banyoda su tasarrufunun en kolay yolu suyu tasarruflu kullanan duş başlığı ve sifon kullanmaktır. Ayrıca banyo suyunun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurun. Banyo suyunuzun akıp gitmesine izin vermeyin. Bu suyu tuvalete dökmek için kullanabilirsiniz…