Malum kış aylarındayız. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de kış koşulları çetin geçiyor. Kar yağışı birçok ilimizde etkili oluyor. Şehir merkezine yağmasa da Urfa'mızın Siverek ve Viranşehir İlçelerinde de kar ve buzlanma vatandaşı zorluyor.

******

Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyonlar da salgın şeklinle yayılmaya başladı. Ben de bu salgından nasibini alanlardanım. Çeşitli virüslerin yol açtığı, solunum yollarında belirtiler gösteren bir hastalık olan grip, vücut savunması zayıf kronik hastalar, yaşlılar, hamileler ve çocuklar ile çeşitli nedenlerle savunma sistemi baskılanmış risk gruplarında olan kişilerde ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Bu nedenle bu haftaki yazımızda gribal salgınlara karşı vücut direncimizi artıracak adımları ele almak istedim.

******

Doktorlar ve beslenme uzmanlarının tavsiyelerini kendim de uygulamaya çalıştım. İlaç tedavisiyle birlikte uzmanların tavsiye ettiği beslenme düzenini uygulamak çabuk toparlanmama vesile oldu. Şahsıma iyi gelen bu tavsiyeleri sizlerle de paylaşmak istiyorum.

******

Gribal hastalıklarla vücut sıcaklığının artması önemli ölçüde sıvı kaybına yol açıyor. Uzmanlar su içme ihtiyacının azaldığı enfeksiyon döneminde günde 8-10 bardak ılık su içilmesinin, solunum yollarındaki hücrelerin nemli kalmasına ve bu etkiyle virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnç sağladığına dikkat çekiyor.

******

Bunun yanında sık el yıkama alışkanlığı temas yoluyla bulaşan virüslere karşı en iyi korunma yöntemi olarak dikkat çekiyor. Bu sayede hastalıklara yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalırken, hastalık durumunda ise çevredeki insanlara bulaştırma riski önlenmiş oluyor.

******

Beslenme uzmanları bu dönemde bol vitamin alınmasını öneriyor ve vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle sağlanması gerektiğini savunuyor. Özellikle turunçgiller, domates, kivi, brokoli, maydanoz gibi C vitamini kaynaklarını kış mevsiminde daha sık tüketmek gerekiyor.

******

Hemen her hastalıkta başvurduğumuz bir yöntem olan sıcak tavuk suyu çorbası hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalı. Çorbanın sıcaklığı tahriş olan boğazı da yumuşatıyor.

******

Her gün bir kase kaymaksız yoğurt tüketimini yeni duydum. Uzmanlar yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığını savunuyor.

******

Yine sıvı takviyelerinde vücut direncini artırmak için zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekler öneriliyor. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olduğu için soğuk algınlığı veya grip durumunda uzmanlar tarafından önerilmiyor.

******

Bu vesileyle hastalarımıza acil şifalar dilerken, özellikle kar ve buzlanmanın yoğun olduğu bölgelerde yaşayan kardeşlerimize hem kendi can güvenlikleri hem de trafikteki diğer insanların güvenliği açısından süratli araç kullanmamalarını rica ediyorum. Her gün yurdun değişik noktalarından üzücü kaza haberleri alıyoruz. Geç olsun, kazasız olsun.