Ramazan Bayramından sonra Müslümanların ikinci bayramı olan Kurban bayramı gölgesi üzerimize düştü. Rabbim hepimizi kavuştursun inşallah. Kısmet olursa 11 Eylül Pazartesi günü kurban bayramımızdır. Kurban yakınlık demektir. Kime yakınlık? Allah'a yüce Peygamberine, emirlerine yakın olmak her Müslüman'ın görevidir. Diğer ibadet şekillerinde olduğu gibi, Kurban ibadetinde de insanımız bazı şeyleri es geçerek, kurban ibadetini yerine getirmeye çalışıyor İbadetler yapılırken, ilahi kanunlara bakmak, sünnete bakmak, fıkha bakmak zarureti vardır. Ta ki ibadetlerde yaşantımızda yanlış yapılmasın.

Hanefi mezhebine göre Kurban günlerinde ihtiyacından fazla parası olan, Kurban parasını teminde sıkıntısı olmayanın kurban kesmesi vaciptir. Şafii mezhebinde ise Kurban kesmek sünnettir. Bu dini ibadeti şuurluca yerine getirmek, anlamını bilmek her Müslüman'ın görevidir. Kurban bayramına az bir zaman kala kurban simsarlarının yalanlarını fıkıh dışı söylemlerini her sene olduğu gibi bu sene de yazılı ve görsel medyada müşahede ediyoruz. Vekaletle kurban kesimine hele kurbanı görmeden etini dağıttım düşüncesi hasıl olmuş. Bu bir güven meselesidir. İslam fıkhından öğrendiğim, kurbanın en faziletlisi kişinin kendi kurbanını kesmesi ve kendisinin dağıtmasıdır.

Fıkıhta kurban etleri niçin üçe bölünüyor bunun bir manası vardır. Bir sınıf var ki fakirde değildir dost ve akraba sınıfıdır. Bu üç sınıf birincisi: aile efradı, ikinci sınıf: fakirler, üçüncü sınıf: dost ve akrabalardır. Bu üç sınıfı mahrum etmek nazara almamak kurban etini gasp anlamına gelir. Bu işle uğraşan çok arkadaş belki bu yazdıklarıma kızacaktır. Dinimiz ne diyorsa onu yazmak halkı bilgilendirmek dini bir görevdir diye düşünüyorum. Yaşadığım ile gördüklerim insanı şaşırtıyor. Hacı efendi kurban kesiyor kurban etini hiç dağıtmıyor paketleyip dondurucuya koyuyor peyder pey tüketiyor. Hal bu ki kurban etinin üç günden fazla evde olmaması gerekir. Bunu çok kişi yapıyor Kasaplıkla uğraşan kardeşlerimiz bunun acısını aylarca çekiyorlar. Bu kurban etleri bitsinde etimi satayım diye. Tüm ilahi dinlerde Kurban kesme vardır. İbrahim AS. Peygamber olduğu halde verdiği bir sözden dolayı oğlu İsmail'i bile Allah yoluna kurban etme imtihanı ile karşı kalıyor ve imtihanı kazanıyor.

Peygamberimiz de, tüm sahabeler, tabiinler de kurban kesmişlerdir. Kurbanı inkar etmek hafife almak hayvan katliamı demek dinsizlik alametidir. Kurban bayramında Kurban ve hac beraberdir. Maddi anlamda üzerine hac farz olan Müslümanlar hac ibadetini de yerine getirmeleri gerekiyor. Şafiilerde kurban sünnet olduğu için bayramdan öncede bayram günlerinde de kurban kesilebilir. Tüm ibadetler Allaha yakın olduğumuzu gösterdiği gibi Kurban ibadeti de bizi Allaha yakınlaştırmalıdır. Bu yakınlık nedir? Emir ve yasaklardır. Allah yoluna malını kesebilen bir Mümin yaşantısında Kur'an, sünnet, fıkıh ilkelerini düstur etmeli tüm yaşam alanlarına hakim kılmalıdır. İnsanlar Allah'a Peygambere yakın değil de, 'Partilere, liderlere, meşreplere, cemaat liderine, şeyhine, Topun (futbol) her çeşidine, İnternet tuzağına kim insanları yakınlaştırmaya çalışıyor, mücadelesini veriyorsa bir an önce bu cahiliye adetlerinden vazgeçmelidir. İnsanlık manevi yönden büyük yıkımlarla karşı karşıya kalmış.

Nerede Dinin tellalları. Batıl davalar uğruna her kes görevini eksiksiz yapıyor. Ümmet fertleri için, yalan, Faiz, Zinanın her çeşidi, iftira, neyime lazımcılık, Haram kazançlar, cehalet, güvensizlik, İsraf, putçuluk Toplum fertlerini sarmıştır. Böylesi bir toplum ferdi Nasıl Allah'a yakın olabilir? Kurban kesecek kardeşlerimizin çok dikkatli, uyanık, olmaları gerekir benden söylemesi. Kurban alınacak mı? Kesilecek mi? Kim kesecek? Neden kurban eti üçe bölünür? Nereye dağıtılacak? Kurban etini dağıtanlar kimler? Sorularına muhatap olmalıyız. Sevap gayesi ile kurban paralarını herhangi bir guruba yatıranların, ülkedeki, mahallemizde ki fakirleri de göz ardı etmeleri yanlıştır. Gayemiz kurbanın İslam'a göre kesilmesidir. Başka art niyet aranmamalıdır. Kurban Hanefi mezhebine göre Vacip, Şafii mezhebine göre ise Müekked sünnettir. Kurban Bir emri yerine getirmenin, sosyal dayanışmanın, sevgi yumağının kopmaz ipidir. Kurbanın kemik ve kanında hikmetler vardır. Basit bir ibadet şekli değildir. Önemlidir önemini kavramak daha da önemlidir. Zekatta olduğu gibi paramı verdim kurban kesilmiyorsa günahı kesmeyene demek, insanı günahtan kurtaramaz. Kurban bayramı gelip geçecek. İlimizde, Köyümüz de, Mahallemizde yıllarca bir lokma et yüzünü görmeyen bir fakir kalırsa vebalı Kurban baronlarınadır. Dinin yaşanmadığı yerde, toplumlar da, Kan, gözyaşı, haksız kazanç, ırkçılık, neme lazımcılık, aile yuvalarının dağılması, boşanmaların çoğalması, kadına şiddet, Trafik kazları, kısaca o an insanın lezzet alacağı şeylerde sonradan pişmanlık ve ızdırap vardır.

Kurban konumuza dönecek olursak Kurban dini bir ibadettir. Bu ibadetin tüm detayları İslam fıkhında yazılıdır. Her Müslüman insanı Allaha yaklaştıracak bu ve diğer ibadet şekillerini sağlam fıkıh kitaplarından öğrenmeli. Kurbanını öylece kesmeli ve dağıtmalıdır. Deri, Kurban, eti, Sadaka, Zekat Hırsızlarına fırsat vermemek için çaba göstermelidir. Müslüman ne aldatmalı nede aldanmalıdır. Zengin olmak için her ferdin çaba göstermesi şart değildir. Ancak her ferdin dürüst, sağlam olması için çaba göstermesi zaruridir. Dinimize göre günde beş vakit namaz farzdır. Tüm İslam ülkelerinde Namaz altı vakit olmuş, Çünkü her gün katledililen Müslümanların Cenaze Namazları kılınıyor. Niçin Neden? Allaha yakın olmak için iyi ameller işlememiz, kestiğimiz kurbanlarımızı yüce Rabbimizin kabul etmesi dileklerimle hayırlı bayramlar.