UNESCO tarafından daha önce Dünya üzerinde sekiz şehre verilen ' Dünya Gastronomi Şehri ' unvanını başarılı bir kampanya yürüten Gaziantep alarak bu alanda dokuzuncu şehir . Komşumuz Gaziantep'e hayırlı olmasını diliyoruz. Artık turizm alanında Gaziantep, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in ifade ettiği gibi Gaziantep mutfağını tescil ederek 'Mutfağın Nobeli' ni alarak turizm pazarlamasında ' mozaikler şehri' ' tarih kenti' sloganlarının yanı sıra ' lezzetler kenti' sloganını da kullanarak daha fazla turist çekmenin hesaplarını yapacak.
Komşumuz mutfak konusunda muradına ererken peki aynı yarışa beraber giren hemen hemen aynı aynı mutfağa sahip olan Şanlıurfa ne yaptı? Nerelerde yanlış yapıldı? 20 Mart 2015 tarihinde Gaziantep ile ' Dünya Gastronomi Şehri' unvanı için UNESCO'ya başvuran Şanlıurfa'da bu kampanyayı yürütmek ve lobj çalışmaları yapmak üzere bir reklam ajansı anlaşma yapıldı. Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Şanlıurfa Ticaret Borsası, Şanlıurfa Turizm Platformu, Harran Üniversitesi, GAP İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB), Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)'un dahil olduğu bu projede 'Dünyanın En Eski Mutfağı' temasıyla yola çıkıldı.
Ama mutfak,-lezzet anlamında sahip olduğu bütün zengin argümanlara rağmen Şanlıurfa sesini bırakın UNESCO'ya Şanlıurfa'ya bile duyuramadı. Dünyayı Şanlıurfa'ya toparlaması gereken reklam ajansı yerel medyayı bile yapılan bir- iki ufak etkinliğe çağırmaya aciz kaldı. İlgili kurum ve kuruluşların mutfağın- lezzetlerin bir ilin turizminin gelişiminde etkisi konusunda çok fazla fikirleri de yoktu ne de kampanya ya gereken desteği verdiler.
Evet! Şanlıurfa turizminin elindeki en önemli kozlardan bir tanesi maalesef organizasyon, tanıtım, ilgisizlik, yerel yemek servisi yapacak işletmelerin neredeyse yokluğu gibi bir çok eksiklikten dolayı Şanlıurfa'nın elinden kayıp gitti.
Uzatmadan; fırsatlar kaçabilir. Önemli olan bir değerin farkına varmak ve bunu fırsata çevirmektir. İnşallah bizlerde tüm kurum kuruluş ve STK'larımızla bir gönül birliği, güç birliği, fikir birliği ile el ele vererek ve bir çok alanda olduğu gibi 'Gastronomi' alanında da Gaziantep'in bu mücadelesini örnek alarak Şanlıurfa'nın eşiz lezzetlerini önce Türkiye'ye sonra Dünyaya tanıtabiliriz.
Sektördeki tüm ilgililerin hem fikir olduğu gibi ' Tarımdan kazandığımızdan daha çok turizmden kazanabiliriz'
Yeter ki inanalım, yeter ki elbirliği , güç birliği yapalım.