'Eğitim ailede başlar' hepimizin bildiği bir söz artık. Peki, öyle oluyor mu? Ebeveynler olarak çocuklarımızı okul öncesinde doğru bir şekilde eğitebiliyor muyuz? Özellikle anneler için bu, cevaplanması zor bir soru…

******
Teknolojinin gelişimiyle birlikte akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve smart televizyonlar hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiş durumda. Bu teknolojik cihazların yaşamımızda yer edinmesi, çocuklarımızın gelişimini de doğrudan etkiler hale geldi. Önemli noktaysa bu ektileri doğru yönlendirmelerle olumlu bir sonuca ulaştırmak olmalı.

******
Çocuklardaki televizyon izleme alışkanlığı birçok annenin ortak problemi. Bu alışkanlık kimi çocuklarda günde yaklaşık 10 saate kadar ulaşabiliyor. Tüm günü televizyonun başında geçiren bu çocuklar ilerleyen dönemlerde anti sosyal bireyler olarak hayata karışmaya çalışıyor.

******
Üstelik günümüzde televizyonlarda yer alan yayınlar ve çocukların ilgisini çeken reklamlar, gayri ahlaki görüntülerle körpe zihinlerde tarifi zor tahribatlara neden oluyor. Bu nedenle çocuklarımızı belirli bir program dahilinde yetiştirmeliyiz.

******
Öncelikle çocuklarımızın televizyona olan bağımlılığını kırmalıyız. Örneğin, çocuk televizyondaki, tabletteki çizgi filmleri veya masalı dinliyorsa, ona alternatifler sunmalıyız. Bu alternatifimiz resimli masal kitapları olabilir. Çocukların anne veya babalarının sesinden dinleyecekleri masallar, onlarla aranızda olan ilişki ve bağları da güçlendirecektir. Bu aktiviteyi yaparken anne ve babaların bezgin davranmamaları da çok önemli çünkü yılgın bir ses tonu çocuğunuza olumlu anlamda hiçbir şey katmıyor.

******
Ebeveynlerin bir diğer problemi de çocukların tablet, telefon ve bilgisayarlarda bulunan oyunlara bağımlı olmaları. Bu bağımlılık öyle boyutlara ulaşıyor ki, küçük yaşlardan itibaren bu oyunlarla tanışan çocuklar, yetişkinlik dönemlerinde bile evden dışarı çıkmıyor. Tuvalet ihtiyacı dışında bilgisayarın başından kalkmıyor. Bu nedenle oyunla mücadele küçük yaşlardan başlamalı ve mücadele aracı yine oyun olmalı.

******
Oyun oynamak çocukla, anne-babanın en güçlü iletişim bağlarından biridir. Çocuklar oyun esnasında anne ve babalarından birçok şey öğrenebilirler. Ebeveynleriyle birlikte oyun oynayan çocukların algı, dil ve sosyal gelişimlerinin, akranlarına oranla daha belirgin düzeyde gelişim gösterdiği uzmanlarca da pek çok kez vurgulanan bir gerçektir.

******
Oyunun yanında çocukların el becerilerini geliştirebilecekleri, zihin dünyalarını yansıtabilecekleri ve pratik beceri kazanabilecekleri aktiviteler de bulunuyor. Bunlardan akla ilk gelen resim, boyama ve müzik aktivitelerindir. Bunların yanında çocuğun yaşına göre zeka gelişimlerine yardımcı olacak yap-boz ve satranç, beden gelişimlerine yardımcı olacak spor aktiviteleri de yapılabilir.

******
Hayattaki en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı, ekran karşısında yığılıp kalan mumyalar olmaktan koruyalım.

Selam ve dua ile…