29 Mart 2009 Yerel seçim sonuçları memleket ve milletimize hayırlar getirsin. Oy veren, aday olup seçilen - seçilemeyen, demokrasilerin şöleni seçimlere katılan herkesi tebrik ediyorum.

Sandık sonucu millettin tercihi, iradesidir. Demokrasilerde seçmen tercihini, tepkisini, teveccühünü sandıkta gösterir. Katılım şekli ve düzeyi, seçim şartları, sayımlardaki şeffaflık ve doğruluk, sonuçlara tarafların rıza göstermesi gibi birçok gösterge demokrasilerin seviyesini belirler.

Bu anlamda seçim sonuçları sadece siyasi partiler ve adaylar için notlar - dersler vermekle kalmaz, kamu ve toplumun geniş kesimleri için de değerlendirilmesi gereken önemli sonuçları gösterir.

DTP ve AK Parti Şanlıurfa seçimlerinde yarışan siyasi partiler oldular. Nüfuz sahibi aileler, eski siyasiler, çeşitli güç ve çıkar odaklarının öne sürdüğü adaylar iki partiyle, bazen de kendi aralarında yarıştılar. Viranşehir, Ceylanpınar, Suruç ve Halfeti ilçeleri DTP'nin parti olarak kazandığı yerler. Bozova başta olmak üzere diğer bütün ilçelerde parti ve teşkilatları dışında, adaylar arkalarına aldıkları 'kendi' güçleriyle iktidar oldular. AK Parti, SP, DP, MHP'nin belki rozet olarak katkı sunmuşlardır.

Şanlıurfa merkezdeki seçim süreci, öncesi ve sonucuyla Türkiye'de üzerinde durulması gereken özel bir öneme sahip. Yerel seçimlerin ulusal düzeyde izlendiği en popüler illerinden olmasına rağmen, aynı düzeyde manipüle edildi. Genel değerlendirmelerle, özel ve özgün dinamiklerin oluşturduğu sonuçlar görmezden gelinerek sonuçlar yorumlandı. Ankara ve İstanbul'dan bakarak Urfa seçimleri üzerine söz söyleyenler, buraları bilseler küçük dillerini yutarlar.

Bu anlamda Şanlıurfa seçimlerine en gerçekçi yaklaşım "Gizli bir el"e dikkat çeken Zaman yazarı Musa Çakmak'tan geldi. Gerçi Çakmak'ın 'gizli el'le gerçeği mi ifade ettiği yoksa 'yandaş medya' mensubu olarak AK Parti propagandasını mi dillendirdiği ayrıca tartışılabilir. Zira Zaman gurubu, basın ve cemaat desteğiyle son bir ay içinde AK Parti'ye omuz vermeye, Doğan - Ulusalcı medyanın yayınlarını dengelemeye çalıştı.

Şanlıurfa'daki yerel seçimlerin zemini, aktörleri, süreç içindeki ittifak ve iç cepheleşmeler, AK Parti Genel Merkezi'ndeki çelişkili tutum, aday belirleme sürecindeki rüşvet - kayırma iddiaları, vekilleren öne çıkan şahsi tasarrufları, Gülpınar ve Yetkin'in hangi tarafta yer aldıkları, Başak başta olmak üzere diğer milletvekilleri ve yakınlarının seçmen nazarındaki negatif etkileri, başkan ve belediye, il genel meclislerindeki adayların eksi - artıları., teşkilat yapısı, yerel medyadanın kontrol altına alınmış olması, Ulusal medya guruplarının Urfa seçimlerine müdahalesi, Gülpınar ve Yetkin'in gibi birçok faktör üzerinde durulması gerekiyor.

Ahmet Fakıbaba %44 oyla ikinci defa belediye başkanı seçildi. Fakıbaba'nın geçmiş 5 yılı hala karanlıkta. O dönem içerisinde sorulan sorular, öne sürülen iddialar cevapsız. Seçim sürecinde geçen döneminin hesabı sorulmadı - verilmedi. Bunun nedeni hem iktidar belediyesi olması hemde muhalefetle kurduğu -bugün açıktan gördüğümüz- sağlam ortaklığın vermiş olduğu mutlak iktidar sahibiydi.

Ahmet Fakıbaba artık iktidarın gölgesi altında değil. Üstelik bediye meclisinde de geçen dönemin 8-10 kişilik parti içi muhalefetinin aksine, 21 kişilik AK Partili muhalif çoğunluk karşısında. İlk günden kulislerde bu konuyla ilgili spekülasyonlar yapılsa da, eski günler geride kaldı.

Fakıbaba'ya verilen %44'ün nerelerden geldiğinin hesabına bakmak da ilerisi için aydınlatıcı olacaktır. CHP, MHP, DP oylarını buraya göndermiştir. Yine kemikleşmiş %20 oyu olan DTP seçmeninin yarısı bu başarıya ortaktır. %60'tan 40'a düşen AK Parti oylarından da kendi adayları yuhlatılan ciddi bir kısmı bu havuza akmıştır.

Bağımsız milletvekili Eyüpoğlu, eski milletvekili Yalçınkaya, aşiret, aile, cemaatler, dernekler başta olmak üzere irili -ufaklı birçok aktör ve odak bu başarıya kendi çaplarında katkı sundular. Bundan sonra herkes kurulan demokrasi masasında yerini bulmaya çalışacak. Bir taraftan kazanılanı paylaşma hesapları (küçük hesap), diğer taraftan yıkılan AK Parti ve İl'deki kamu kurumlarına yönelik 'ele geçirme - kadrolaşma' hesapları (Büyük hesap)..

AK Parti'de %60'lardan 40'a düşmenin değişik hesapları yapılıyor. İçeridekilerin, dışarıdakilerin, kenardakilerin... herkesin hesabı ve beklentisi var. 9 Milletvekilinin üzerinin çizilmesi, bütün il, ilçe ve belde teşkilatlarının yenilenmesi, yeni teşkilatlar üzerine hesaplar, milletvekillerinden boşalacak yerler için rezervasyonlar..

Yıkılan iktidar partisinin arsası üzerinde yeni yerlere konma hesapları.. Ve Erdoğan'ın sözü: Seçim kaybetme pahasına ilkelerimize sahip çıkarız. Keşke bu sözün gereği 2002 listelerinden başlayarak bugüne kadar yerine getirilseydi. Şanlıurfa'da Bizans zaferlerini değil de, zamana yakışan bir şehrin inşası konuşuluyor olurdu.

Yazdıklarımızı izah edecek ayrıntı babından zikredilebilecek birçok olay var. Yeri gelince yazılır. Ancak seçimlerle ilgili dikkat çeken büyük rakam var. Kullanılmayan oylar... 1999 Yerel seçimlerinde Bahçivan'ın aldığı oylardan fazlaydı.. 2004 ve 2009 seçimlerinde de %25-30'lar civarında. İl dışına çıkmış öğrenci, asker, memur gibi kesimler akla gelse de dikkate değer.

İlk yayın: 2009