"2023 yılı İslam İş birliği Teşkilatı Turizm Şehri" olarak seçilen Şanlıurfa; yılın son düzlüğünde yoğun ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Sahip olduğu kültür, tarih, müzik, inanç, gastronomi ve doğal zenginlikleriyle bölgenin Turizm Başkenti olma noktasındaki iddiasını; yerel yönetimler bazında sürekli dile getiren Şanlıurfa; vitrinde olacağı 2023 yılına nasıl giriyor?

**
Basit ve uzun vadeli altyapı yatırımıyla belki de ülkemizin cari açığının büyük kısmını tek başına kapatabilecek bir turizm potansiyeline sahip olan ilimizde; ardı ardına yapılan toplantılar, konuşmalar, açıklanan projeler, atılmayı bekleyen adımlar ve alınan sonuçlar…

**
Şanlıurfa; Balıklıgöl olarak anılan Halil-ür Rahman Gölü ve Urfa Kalesinden ibaret bir şehir değil. Şanlıurfa; Haşimiye Meydanında kümelenmiş ciğerci dükkânlarından ibaret bir şehir değil. Şanlıurfa; her köşe başında açılmaya başlanan ve herhangi bir özgünlüğü bulunmayan sıra gecesi organizasyonlarından da ibaret bir şehir değil.

**
Bazda Mağaraları, Şuayp Şehri, Soğmatar Antik Kenti, Konik kubbeli evleri ve dünyanın ilk üniversitesinin yer aldığı Harran; sahil ilçesi ile Fırat'ın İncisi Birecik; Sakin Şehir unvanıyla ve eşsiz doğa manzarasıyla sular altındaki Halfeti…

**
Takoran Vadisi ve kayak turizmi ile Siverek; Güneydoğunun Maldivleri olabilecek Bozova; Hz. Eyyüb'ün sabrı ile bilinen, yeraltında kalmış saray yapılarıyla Viranşehir… Dünyanın en eski meyve veren ağacı niteliğindeki Cudi Zeytini Anıt ağacı ve çevresindeki antik nektopoller, saray kalıntıları… Ve daha niceleri… Maalesef Şanlıurfa'ya gelen misafirlerin yüzde 98'i bu saymış olduğumuz yapıların birçoğunu göremiyor.

**
Nasıl görsünler ki? İsmini saydığımız ve sayamadığımız bu mekânların birçoğu, kâğıt üzerinde koruma altında olmasına rağmen fiilen talan ve tahrip ediliyor. Harran'ın kadim surlarına bakın ve çevresindeki gecekondu yapılara… Tamamına yakınında surlardan sökülüp götürülen taşları görebilirsiniz.

**
Soğmatar'ın hali daha da içler acısıdır. O bölgede yaşayan insanlar, Harran'ın bereketli topraklarından yoksun olmakla birlikte son derece yoksuldur. Aynı şekilde çevredeki tarihi yapılardan söktükleri taşlardan oluşan gecekondu ve barakalarda yaşamaya devam ediyorlar.

**
Saydığımız yapıların tamamına yakınında define avcıları cirit atıyor. Oymadıkları, eşelemedikleri, kırıp tahrip etmedikleri yer kalmamış. Kalan alanlar da yöre halkı tarafından ev, ahır olarak kullanılmaları sayesinde define avcılarından kurtulmuş durumda.

**
"2023 yılı İslam İş birliği Teşkilatı Turizm Şehri" olarak seçilen Şanlıurfa; vitrine çıkacağı 2023 yılana bu eksiklerle giriyor. Bu alanlara; insanların ihtiyaçlarını karşılayacak birer seyyar tuvalet yapamadık. Açlıklarını, susuzluklarını giderecek seyyar bir büfe de kuramadık. Gecenin zifiri karanlığını Allah'ın güneşiyle şarj olarak aydınlatan 1-2 ışıklandırma atamadık. O bölgede sefalet içinde yaşayan gençlerden hiçbirine, "Al sana asgari ücret, buraya göz kulak ol" diyemedik.

**
Urfa'nın çevresindeki komşu illere de kısaca değinmek gerekiyor. Diyarbakır; "Surlarda Diriliş" Sloganıyla başladığı kapsamlı dönüşüm ve restorasyon çalışmalarıyla bambaşka bir hava yakaladı. Bu olumlu iklim; Diyarbakır tarihindeki en büyük organizasyon olan ve 2200 sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen "Sur Kültür Yolu Festivali" ile taçlandırıldı.

**
Bölgede; kurumsal yapısıyla ilerlemeye devam eden Gaziantep; her alanda gelişmeye, büyümeye devam ediyor. Sahip olduğu turizm değerlerini maksimum verimle kullanan Gaziantep; son olarak hizmete kazandırılan "Gaziray Projesi" ile de önemli bir altyapı yatırımına kavuşmuş oldu.

**
Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesinin açıklanması, ülke genelinde olduğu gibi bölgede de büyük bir sevinçle karşılandı. Konut fiyatlarının İstanbul ve Ankara gibi metropollerle yarıştığı bölge illerinde; uygun fiyatlı ev almanın hayalini kuran vatandaşlar hasretle TOKİ'nin çalışmalara başlamasını bekliyor.