Türkiye'nin merakla beklediği Yerli ve Milli otomobil 'TOGG' dün itibariyle görücüye çıktı. Yüzde 100 elektrikli motoru, 30 dakikanın altında hızlı şarj imkanı, tek şarjla 500 kilometre menzile ulaşabilme özelliği ve şık tasarımıyla 'Acaba' diye yaklaşanların bile beğenisini kazandı.
**
2022 yılından itibaren seri üretime girecek olan bu otomobil için 'olumsuz konuşmak için' olumsuz yorum yapanlar da oldu. Bu yazıda otomotiv sektörünün önemi ve büyüklüğüne dair yüzeysel bir değerlendirme yapmak istedim. Yazıya başlamadan önce Türkiye'de 2018 yılı verilerine göre otomotiv sektörünün 32 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığını söylemek isterim.
***
Almanya'nın dünya otomotiv endüstrisindeki markaları: Porsche, Mercedes, Mini (İngiltere-Almanya ortaklığı), Opel, Volkswagen, Smart, Audi, BMW.
**
Yine Alman markalarının yanında ülkemizin ithalatta en çok tercih ettiği Fransız markaları: Citroen, Dacia, Renault, Peugeot, Bugatti.
**
2008'deki dünya ekonomik krizinin başlangıç noktası olan Amerikan modelleri: Ford, Dodge, Jeep, Chevrolet, Chrysler, Hummer, GMC…
**
İngiliz ekonomisinin önemli kalemleri, Land Rover (İngiltere-Hindistan), Lotus, Bentley, Jaguar, Aston Martin…
**
İtalya'nın dalgalı ekonomisindeki sağlam limanlardan Fiat, Alfa Romeo, Ferrari, Lamborghini, Maserati…
**
İspanya'nın Seat'ı, Çeklerin Almanlarla ortaklık kuran Skoda'sı…
**
İsveç'in uçak endüstrisindeki başarısını karaya da yansıtan Saab ve Volvo (İsveç - Çin ortaklığı) firmaları.
**
Teknoloji denince akla ilk gelen ülkelerden Japonya'nın, dünyanın dört bir yanına araç ihraç eden Daihatsu, Honda, Subaru, Suzuki, Mitsubishi, Nissan, Lexus, Mazda, Toyota, Infiniti firmaları…
**
Dünya'nın önde gelen firmalarıyla ortaklık kuran ve kendi markalarıyla da yıllık üretim-satış rakamlarında ABD'yi geride bırakan Çin'in DFM, Chery markaları ile Çin ortaklı firmalar…
**
Yine uzak doğunun önemli üretim merkezlerinden Güney Kore'nin Hyundai, Daewoo, Kia, SsangYong firmaları…
**
Rusya'nın kendi pazarına yeten ve çevre ülkelere ihracat yapan Lada firması… Aynı şekilde Hindistan'daki talep patlamasına cevap vermeye çalışan ve çevre ülkelere de ihracat yapan Tata firması…
**
Türlü ambargolar altındaki İran'da üretim yapan ve çevre ülkelere de açılmaya çalışan İKCO markası. Biz neden yapamayalım? Türkiye otomotiv endüstrisinin büyük gelişim gösterdiği, üretim hatlarının yıllardır işlediği, yan sanayinin oldukça güçlü olduğu ve nitelikli insan gücünün mevcut olduğu bir ülke.
**
60 yıl önce kaçırdığımız trene farklı bir istasyondan binme imkanı buluyoruz. 2016 yılı verilerine göre otomotiv sektörü 4 trilyon dolar ile dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor. Teknolojik gelişmeleri son yıllarda iyi kullanan bir Türkiye; insansız-otonom sistemlerde yakaladığı başarıyı kısa sürede 'Milli Otomobil' alanında da yakalayacaktır.