"Zikir Meclisleri Cennet Bahçelerinden Bir Bahçedir." Hadis-i Şerif
Mehmet İhsan Çermikli Ağabeyimiz ilk göz ağrısı kitabı raflarımızı süslemeye başladı. Kitap baştan sona okunduğunda şaşırtıcı bilgilerin olduğu ve merak öğesinin sizi baştan sona itici bir güç olarak satırlar arasına yerleştirildiği bir olay örgüsüyle meydana getirilmiş. Kitabın tam adı Hz. İbrahim'in (a.s) Hayatı, Dergahta Yapılan Zikirler, Evrad-ı Fethiye, Hizbu'l-Bahr Duaları (Türkçe Okunuşu ve Manaları). Elif Matbaasında basılan kitap 187 sayfadan oluşmakta ve son sayfalar da Hz. İbrahim'in doğduğu mağaranın fotoğrafıyla birlikte Şazeli Ali Dedenin Türbesinin fotoğrafları süslemekte. Kitabın önsözünde ilk satırlarında İhsan Ağabey şöyle seslenmiş okuyucusuna: "Allahu Tealanın (c.c) dostu olan Hz. İbrahim peygamberin manevi özellikleri insanlar tarafından bilinsin ve daha iyi anlaşılsın diye bu çalışmayı ortaya koymuş bulunmaktayım.

Hz. İbrahim'in hayatını anlatmaya ciltler dolusu kitaplar yetmez biz sadece bir hatırlatma babında Urfa'da o geleneğin devamını ve Allah (c.c) anılışını ifade etmeye çalıştık. Sabah namazından sonra Dergah'ta küçük camide yapılan zikirler ve Evrad-ı Fetthiyyeler, ikindi namazından sonra okunan Hizbu'l-Bahr duları ve namaz sonraları okunan tesbihatların nasıl yapıldığını, ne anlamlara geldiğini geçmişten günümüze nasıl bir tarihi süreç geçirerek günümüze kadar bu geleneğin değişmeden, kesintiye uğramadan devam ettiğini anlatmaya ve aktarmaya çalıştım. Dilerim ki Allah'ın rahmetine nail oluruz." inşaallah…

Hz. İbrahim'in Hayatını ayet ve hadislere dayandırarak ifade etmeye devam etmiş Araştırmacı-Yazar İhsan Çermikli ağabeyimiz. Sonrasında Dede Osman Avni Hazretleri ve Şazeli Ali Dedenin Urfa'ya gelişleri anlatarak kitabın tarihe yolculuğu devam etmiş. Dergahta sabah namazından sonra yapılan zikirlerin tam metnini vermiş bizlere. Bu büyük bir hizmet çünkü bu zikirlerin tam metinleri ve manaları derli ve toplu olarak ilk defa bir kitapta toplanmış bulunmakta. Faydalı bir eser ortaya koyarak arşivlerimizi zenginleştirmiş oldu. Meraklısına da okuyabileceği araştırabileceği bir eser bırakmış oldu.

Evrad-ı Fethiye ve Hizbu'l-Bahr dualarının okunuşu ve anlamlarını da vererek okuyucuyu dergahta yapılan zikirlerin kaynağına götürerek bir gezintiye çıkarmış aslında. Kitabın sayfalarını her çevirdiğinizde elinizden bir manevi elin tuttuğunu tarihin derinliklerinde manevi bir seyr ü sefere çıktığınızı ve "Allah, Allah Hü"… nidalarının kulaklarınızı pasını sildiğini müşahede ediyorsunuz. Kitabın final sayfalarında ise bu geleneğin önemli isimleri olan ve yaklaşık 500 yıldır bu geleneği günümüzü taşıyan büyüklerimizden bahsetmiş Dede Osman Avni Hazretleri ve Şazeli Ali Dede. Allah hepsinden razı olsun.

Şöyle devam eder Sayın Çermikli: " Dergah Camiinde yapılan zikirlerin ve virdlerin kaynağını araştırıp öylece yazdım. Şazeli Şeyhlerinden olan ve Halilü'r-Rahman Gölünün yanında türbesi olan Şazeli Ali Dede'nin torunlarından olan Hacı Ali Eren amcadan bu Evrad-ı Fethiyye ve Hizbu'l-Bahr dualarının bu makamda okunmasını, ne zamandan beri ve nasıl okunmaya başlandığını sordum araştırdım. Aldığımız bilgiye göre bu zikirler Beşyüz yıl öncesine kadar dayandığı 1600'lü yıllardan beri süregeldiğini söyledi. Allah'ın dostlarından 40 velinin rüyalarında Peygamber Efendimizi gördüklerini ve manevi bir emirle "Urfa'ya gidin, Dedem Hz. İbrahim Peygamberin doğduğu mağaranın bulunduğu camiide Evrad-ı Fethiyye ve Hizbu'l-Bahr dualarını okuyup Urfa'yı şenlendirin.

Halk içinde Dedem Hz. İbrahim bilinsin" diye emir buyurur. Allah dostu olan bu 40 veli insan Urfa'ya gelirler ve Urfa'da kalırlar. Sabah namazından sonra Evrad-ı Fethiyye duasını okurlar, ikindi namazında sonra Hizbu'l-Bahr duasını okurlar ve zamanla Urfalılar da onlara iştirak ederler, duaları öğrenirler. Daha sonraları ise Şazeli Ali Dede yalnızca Urfa'da kalır ve bu geleneğin devam etmesini, zikir ve virdlerin okunması manevi öncülüğünü yapar ve yaptırır. O günden bu güne de bu gelenek hiç aksamadan yüzyıllardır devam etmektedir" der.

Kitaptan bazı alıntılarla devam edelim. " Sabah namazından sonra okunan Evrad- Fethiyyenin yazarı Seyyid Ali Hemedani'dir. Bu zikrin nakşilikle bağlantısı olduğunu söyleyenlerde vardır. İkindi namazından sonra yapılan virdler ise Hizbu'l-Bahr dualarının yazarı ise Şeyh Hasan El Şazeli Hazretlerinin Torunu Şazeli Ali Dede 1600'den 1700'lere kadar burada yapılan zikirleri yönetendir.1700'lerde ise o makamda türneleri bulunan Dede Osman Avni Veli Hazretleri, babası, kardeşleri, dedesi, halifeleri ve o makama hizmet eden dervişler vardır." Sözün özü Dergahta sabah namazından sonra saatlerce süren ve bir coşkun ırmak gibi Urfalıların gönlüne akan bu Allah lafızları aslında Şazelilerin, Kadirilerin, Rufailerin ve Nakşilerin virdlerinin toplamıdır.

O güzel gelenekler halende devam etmektedir inşallah ta devam edecektir. Bu kitabın ne zorluklarla meydana getirildiğini bizzat ben şahit oldum. Yılların vermiş olduğu bir deneyimle İhsan ağabey 3 yıldır aralıksız olarak sürdürdüğü çalışmalarını, derin birikimiyle birleştirerek sonunda okunmaya değer eşsiz bir eser çıkardı. Aslında bu bir Bismillahtı kendisi için. Yeni çalışmalarının da olduğunu biliyoruz. Allah muvaffak etsin. Rabbim hayırlara vesile kılsın.

Selam ve saygılarımla…!!!