Çok iddialı bir cümle olur mu bilemiyorum. Dünyada Şanlıurfa'nın sahip olduğu tüm özellikleri, zenginlikleri, potansiyeli bünyesinde barındıran başka bir şehir var mı? Fırat'ın rahmet ulaştırdığı bereketli topraklarla dünyayı doyurabilecek tarım arazileri. Her bir adımından fışkıran tarih. Güneşin bereketiyle alternatif enerji. Termal kaynaklarıyla termal turizm ve seracılık. Genç nüfus. Jeopolitik konum… Liste böyle uzar gider.
**
Bir de hayatın gerçekleri var tabi. Ülkemizin kaynakları sınırlı. Bu da kaynakları en verimli şekilde kullanmamızı zorunlu kılıyor. Üstelik inancımız gereği de kaynağımız bol olsa da israftan, boşa harcamadan sakınmalı ve kaçınmalıyız.
**
TÜİK verilerine göre yılda 80 bin çocuğun hayata dahil olduğu Urfa'da halkın en büyük beklentilerinden ve en zaruri ihtiyaçlarından ikisi konut ve istihdam. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeynel Abidin Beyazgül, yakın zamanda 25 bin konutluk "Şanlıurfa Kuzey Şehir" Konut Projesini müjdelemişti.
**
Yakın zamanda da Cumhurbaşkanımız 81 ili kapsayan Cumhuriyet tarihinin en büyük konut seferberliğini başlattıklarını açıkladı. İnşallah bu kentsel dönüşüm projeleri Büyükşehir Belediyesinin himayesinde, tüm ilçe belediyelerinin katılımıyla kurumsal bir yapıya bürünür. Ankara'dan, TOKİ'den gelen konutlar da Urfa'nın konut derdinin iyice hafiflemesine vesile olur.
**
Büyükşehir Belediyemiz; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olan şehri Şanlıurfa'ya, tekstil sektöründe faaliyet gösterecek 6 fabrika kazandırdı.
**
Her biri 5 Milyon TL'ye mal olan toplam 30 Milyon TL'lik yatırım bedelinin harcandığı fabrikalarda son olarak makinaların kurulumu gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül'ün yakından takip ettiği proje ile 3 vardiya halinde 4 bin 500 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
**
Sadece Büyükşehir Belediyesinin yaptığı fabrikalardan; 3 çocuklu bir aileyi düşünürsek toplamda 22 bin 500 Urfalı doğrudan etkilenecek. Bu başarılı ve anlamlı projeye Haliliye, Karaköprü ve Eyyübiye Belediyeleri de her biri 2'şer fabrika ile katıldı. İlçe belediyelerinin de fabrikalarını tamamlamasıyla birlikte toplam 45 bin vatandaşın geçimine katkı sağlanmış olacak.
**
Yatırım yatırımı çeker. Bu tür yatırımlar arttıkça sahip olduğunuz genç nüfus bir anlam ifade etmeye başlar. Doyuramadığınız, eğitim imkânı sunamadığınız gençlik ülkeniz için, şehriniz için faydadan çok zarar getirir. Bu nedenle eğitim ve istihdam projeleri her daim öncelik olmalı. Yerel Yönetimler için bu tür yatırımlar ekstra hizmetler değildir. Normal bir Belediye; rutin faaliyetlerin yanında, sorumluluk sahasındaki insanların refahını artırmaya yönelik adımlar atar, atmalıdır. İstihdam yatırımları da belediyelerin asli vazifesidir.
**
Keşke bu adımlar daha önce atılsaydı. 5 Milyon TL özellikle şu zamanda bir fabrika için çok büyük bir rakam değil. Büyükşehir ve ilçe Belediyelerimizin her yıl en az 20 fabrika yapabilmesi gerekirdi. Aynı şekilde konut projeleri… Çevrede örnekleri mevcut. Her yıl 25 bin konut yapabilecek kapasite ve kaynaktan mahrum değiliz. Neden zaman kaybettik?