Daha önce çok defa kaleme aldığımız eleştiri yazıları oldu.

Bilmeden, okumadan, anlamadan yalanla yanlışla dolu doğrularla yanlışların harmanlandığı aşağıdaki metni okuduğunuzda bu şehrin Arz- ı Mev'ud sınırları içine sessiz ve sinsice nasıl bırakıldığını göreceksiniz.

Bu metni okuduğunuzda hurafelerin nasıl doğru olarak gösterildiğini göreceksiniz.

Bu metin, sanal ortamda gezinip durmakta, istisnasız paylaşılmaktadır.

Biz, her madde sonrası düzeltmeleri, parantez içinde veriyoruz.

DİYARBAKIR DOĞRULAR ve YANLIŞLAR

★ Mekke'nin fethedilmesinin üzerinden henüz 9 yıl geçmişti. Halife Hz. Ömer'in (ra) görev verdiği komutan İyaz bin Ganem ve Halid bin Velid, 8 bin kişilik İslam ordusu ile Kuzey Mezopotamya'ya doğru ilerliyordu.

( Düzeltme: Bilgi yanlışlığında iki komutan adı yer alır. Doğrusu, Komutan sadece İyaz bin Ganm'dir. Yazan, kulaktan dolma bilgiye sahip olduğu için, komutanın adını yanlış yazmıştır.)

★ Ordunun içerisinde sahabelerden oluşan bin kişilik bir kuvvet bulunuyordu. Diyarbakır Kalesi önüne gelinmişti.

( Düzeltme: Sayı olarak sekiz yüz kişi belirtilir. Doğrusu bin değildir.)

★ Bizans İmparatoru Heraklius yönetimindeki bölgede kuşatma beş ay sürdü. İyaz bin Ganem, Mardinkapı'yı; Said bin Zeyd, Urfa Kapı'yı; Muaz bin Cebel, Dağ Kapı'yı; Halid bin Velid, Yenikapı'yı tutmuştu.

Düzeltilecek bilgi yanlışlığı yoktur.

★ Halid bin Velid, sur dibinde gizli su deliğini bulmuş ve bunu genişleterek içeri girebileceğini keşfetmişti. Şehre menfezden ilk giren Halid bin Velid oldu. Beraberinde otuz kadar sahabe daha şehre girmeyi başardı.

( Düzeltme: Su yolundan 100 kişi girmek ister. Kilolu olanlardan yirmi kişi giremez.)

★ Komutan Halid'in adamlarından on kişi kilitlerini ve zincirlerini kırıp kapıyı açtı. Böylece Amid şehri yani Diyarbakır 639'da fethedilmiş oldu.

( Düzeltme: Bu ifadeleri yazan, adeta oradaymış gibi tez canlılıkla konu anlatır. Bu sonradan verilecek bilgi yanlışlıklarına hazırlık gibidir.)

★ Fetih sırasında Peygamberimiz'in (sallallâhu aleyhi ve sellem) arkadaşları olan 27 sahabe bir bölgede, 13 sahabe ise surların farklı bir yerinde şehit oldu. Yaralanan Sultan Sasa'nın da 6 ay sonra şehit olmasıyla birlikte bölgeye toplam 41 sahabe defnedildi.

( Düzeltme: MEŞHED içinde 27 Sahabeden bahsedilir, adlarına efsaneler bile uydurulmuştur. 27 Sayısı bir şiirde geçen isimlerin toplamıdır. Toplam şehit düşen sahabe sayısı belli değildir.)

★ Diyarbakır'da 30 sahabe mezarının kesin olarak yerleri biliniyor. Ancak daha sonra şehirde kalan ve soylarını devam ettirenlerle birlikte toplam 541 sahabe ve tâbiînin kabrinin bulunduğu belirtiliyor.

( Düzeltme: Yeri belli olan ilk sahabe Sultan Sa's'a'dır. Meşhed Camiî, dahil..)

★ Anadolu da İslamiyetle tanışan ilk şehir Diyarbakırdır.

( İlk şehir Antakya, sonrasında Urfa'dır)

★ Diyarbakır'da tam ''1423'' yıldır ezan okunuyor.

( Düzeltme: 2020 içindeyiz. 2020'den 639 çıkarıldığında bu rakam1381 çıkar. Bu rakam, doğru değildir. Bu metni kaleme alan, işin bileni değildir. Bu basit toplamayı, çıkarmayı yapmamak, kişinin konuyla alakasının olmadığını gösterir.)

★ Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kalbi durumunda olan Diyarbakır, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve tarihinin 10.000 yıldan fazla olduğu düşünülüyor.

( Düzeltme: Diyarbakır Tarihi 10.000 yılla sınırlandırılamaz. 10.000 Yıl, dünya tarihinde uzun zaman dilimi değildir. Mevcut izler, bunu göstermektedir.)

★ Hz.Halid Bin Velid'in oğlu Hz.Süleyman'ın kabri de Diyarbakır şehrindedir.

( Düzeltme: Süleyman bin Velid, Diyarbakır'da gömülü değildir, Diyarbakır'da vefat etmemiştir. Veba salgınında Halid bin Velid ile birlikte Suriye'de vefat etmiştir. Meşhed Camiî' de yer alan Süleyman isminin kendisiyle alakası bulunmamaktadır.)

★ Kentte 6 peygamberin kabri, 3 peygamberin ise makamının bulunduğu ifade ediliyor. Sahabe kabirlerinin sayısı bakımından Mekke ve Medine'den sonra üçüncü sırada yer alır Diyarbakır.

( Düzeltme: Eğil ve Ergani' de belirtilen kabir ve makam sayısı ihtilaflıdır. Elbette kayıtlı peygamber isimleri söz konusudur. Bu rakamın mübalağa taşıdığı bilinmektedir. Şehir merkezinde de bu tür iddialara tevessül edenler vardır.)

★ Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki ''Çayönü'' höyüğünün milattan 8.200 yıl önceye dayandığı kesinleşmiştir. Yani günümüzden yaklaşık olarak 10.200 yıl eski !

(Çayönünden daha eski Hoşan' ďır., Henüz arkeoloji kazı yapılmadığı için bir şey diyemiyoruz. Bismil kazıları, Urfa Göbeklitepe'den daha eski yerleşim alanlarını ortaya çıkarmıştır.