Coğrafi konumun bir memleketin ekonomisini, kültürünü, medeniyetini etkilediği, geliştirdiği fikri yanlıştır. Önemli olan orada yaşayan insanların

Niteliği, niyeti ve çalışmasıdır. Kutup, çöl, yağmur, kasırga, muson ikliminde veya dünyanın en ücra köşesinde çok gelişmiş şehirler var.

Ama dünyanın gelişmeye en elverişli, her türlü şartların müsait olduğu bir bölgesinde filmlere alay konusu olan Harran ve Şanlıurfa var.( Kibar Feyzo,Maho Ağa,Bilo, züğürt Ağa, televizyonda her gün çıkan parodiler, töre dizileri...) İlginç olan bizimde bunu kabullenmemiz.!

Memleketimiz her zaman böyle miydi?

Asla!

İnternet sayesinde artık araştırma yapmak kolay.

Harran'ın tarihine bir bakın.

1271 yılında Moğollar tarafından tahrip edilene kadar çok gelişmiş, sarayları, köşkleri, yapıları,caddeleri,sokakları ile o devrin en gelişmiş,güzel,cazibe, kültür,ilim,bilim,felsefe, tıp merkezi. Türkiye'de dünyanın ilk 500'üne giren üniversite yok ama o tarihte Harran okulu(üniversitesi) bir numara. Dünyanın her yerinden gelmiş öğrenciler, dünyanın en önemli hocaları ve buna uygun bir çevre var. geniş ve zengin kütüphanesi var.

Filozofların,eski medeniyetlerin kitapları burada toplanmış ve tercüme edilmiştir. Sadece Harranlı bir bilim adamını örnek vermem size fikir verecektir.

Battani:

Günümüz batı bilim dünyası ona olan saygısından dolayı Ay'daki kratere onun ismini vermiştir.

Trigonometriyi ilk keşfeden ve batıya tanıtan, sinüs,cosinüs,tanjant, cotanjant kavramlarını matematik literatürüne kazandıran, dünyanın eğimini,bir yılın 365 gün,

5 saat, 46 dakika ve 24 saniye olduğunu hesaplayan ( 1100 sene evvel nasıl yapmış?) Yıldızları kataloglayan;Copernicus, Kepler gibi bilim adamlarına ilham kaynağı olmuş,gelmiş geçmiş en büyük astronom ve bilim adamlarındandır. Kısaca anlatmaya çalıştım ama siz hayatını inceleyin.

Harran'da yapılan kazılar ve araştırmalar eşsiz kültürü ve medeniyeti meydana çıkaracaktır.

Kazı yapanlara, yerel basına taşıyanlara, gündem yapanlara okumamıza sebep olan özellikle GAP Gündemi gazetesine, Veysel Polat'a ve İshak Polat'a teşekkür ederim.

Bu topraklarda medeniyetin tekrar canlanması umuduyla.

Selamlar saygılar

Bülent Nuri VURUCU