Şanlıurfa'nın İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesi için uzun süredir ciddi çabalar ortaya konulmuştu. Nihayet yaz ayı başlarında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatının 11. Turizm Bakanları Konferansında bu çabalar sonuç verdi. Ve bu müjdeli haber tüm Şanlıurfa'da büyük coşku ve heyecan uyandırdı.
Elbette tüm bunlar işin sevindirici boyutu bir de işin sorumluluk boyutu var ki; o da şehrin bu işe ne kadar hazır olduğuydu. Ya da hazır olması için ne yapılmalıydı? Bununla ilgili turizmciler, birçok kez gereken açıklamayı yaptılar.
Yetkililer de bu süreçte başta "Urfa 4.0 Zirvesi-Turizm Çalıştayı" olmak üzere; gerek valilik gerekse de Büyükşehir Belediyesi nezdinde çeşitli çalıştaylar yapıldı ama bu çabalar çalıştaylardan öteye taştı mı işte orası meçhul…
Ve yaklaşık bir ay kaldı 2023'e… Geri sayım başladı.
Bu arada Şanlıurfa Kent Konseyi Turizm Komisyonu, geçtiğimiz günlerde sonbahar turizm sezonunun durum değerlendirmesi ve 2023 Şanlıurfa İslam Dünyası Turizm Başkenti önerileri için toplandı.
Toplantıya çok sayıda sektörün bileşenleri katıldı. Toplantıda 2023 Şanlıurfa İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesi konusu etrafında Şanlıurfa'nın tüm kesimleriyle hazır olup olmadığının fotoğrafı çekildi.
2023'e çok az bir süre kala yapılan bu toplantıyı ve dile getirilenleri çok değerli bulduğumu belirtmek isterim. Sahanın yani ilimizin bizzat gerçekliğini ortaya koyan bu toplantıdaki önerileri yetkililerin ne kadar önemsediğini bilmiyorum ama turizmcilerin ili yöneten yetkililere, bu toplantıyla süresi bir ay olan bir ev ödevi verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Şimdi top yetkililerde bakalım bu ödevlerini ne kadar yerine getirecekler?
Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, daha esnafın Peygamberler Şehrine yakışmayacak şekilde turistlere yönelik yanlış tavırlarına dikkat çekti.
Saraç, "Aldığım bilgilere göre Şanlıurfa'da bir otel odasını konaklamak amacıyla 3 bin 500 liraya kiralamışlar. 3 bin 500 lira veren adam bir daha Urfa'ya gelmez… Urfa esnafı bu konuda kötü bir imtihan veriyor. Kısa zamanda çok para kazanma adına Urfa turizminin boğazlanmasına neden oluyor. Olay şu: Adam pekmezi alıyor içerisine limon tuzunu koyup 125 liradan nar ekşisi olarak satıyor." dedi.
Esnafın bu ahlaki olmayan sorununa dikkat çeken Saraç, buna çözüm olarak da sertifikalı esnaf uygulamasına geçilmesini önerdi.
Toplantıda konuşan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Merve Ofluoğlu ise, Balıkgöl'de yolların yetersiz olması nedeniyle otobüsler için bir park alanın olmadığını, hanların önünde çok fazla çöp olmasından dolayı bu alanlara turist götüremediklerini, güvenlik sorunu nedeniyle tur araçlarına hırsızların girdiğini ve hijyen konusunda da sorunlar yaşandığına dikkat çekti.
Kent Konseyi Turizm Komisyon Başkanı Müslüm Çoban ise özellikle kırsal bölgelerdeki tarihi mekânlardaki eksiklikler konusuna değinerek; Şuayp Antik Kenti ile Soğmatar'da insanları karşılayıp rehberlik yapacak kimsenin olmadığını, buralarda başta lavabo olmak üzere insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir tesisin bulunmadığını, hijyen noktasında ciddi sorunların olduğunu söyledi. Ve eksikliklerin giderilmesi için yetkililere şöyle seslendi:
"2023'e az kaldı. Başkent ilan edildik ama bir turizm köyü olmayalım. Urfa böyle devam ederse çok kötü bir imaj sergileyecek"
Ben bu toplantıdan çıkan öneri ve şikâyetlerden şunu gördüm: Turizmciler, Şanlıurfa'yı yöneten yetkililere bir aylık ev ödevi verdi.
Bakalım yetkililer, bu verilen ödevlerini yapıp sınıftan geçecekler mi, yoksa ödevlerini yapmayıp sınıfta mı kalacaklar?
Hep birlikte karne notlarını göreceğiz…