AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, Haziran ayında yaptığı açıklamada: "Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin önerisi ve Cumhurbaşkanımızın beraber verecekleri kararla, Türkiye'nin şehir sayısını 100'e çıkaracağız" demişti.
Milletvekili Demiröz, her ne kadar daha sonra "Sözlerim yanlış anlaşıldı" dese de AK Parti - MHP ittifakının seçim öncesinde, il sayısını 100'e çıkaracağı ile ilgili beklentiler yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.
İl yapılması planlanan ilçelerden biri de; nüfusu 300 bine dayanmış olan Siverek şehrimizdir.
Siverekliler olarak; diğer ilçeler gibi yüzölçümünü yada kalabalık nüfusu ileri sürerek il olmak istemiyoruz. Bizim beklentimiz; 1923 yılında kazanılmış il hakkımızın iade edilmesidir.
Siverek; Osmanlı döneminde sancaklık ve mutasarrıflık yapmış, Kurtuluş Savaşında da üstün gayretlerinden dolayı 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, il yapılmıştır.
Siverek, 1926 yılına kadar da il olarak kalmıştır. Bu 3 yıllık süre zarfında Siverek'te 3 vali görev yapmıştır. TBMM'de Siverek'i 5 milletvekili temsil etmiştir.
Siverek, ne olduysa 1926 yılında "Teşkilat-ı Mülkiye Kanunu" ile, çeşitli gerekçelerle ilçe yapılmıştır.
Siverek'in ilçe yapılması ile birlikte Siverek için fetret dönemi başlamıştır. Kent adeta 50 sene geri gitmiştir. Okullar kapatılmış, insanlar başka şehirlere göç etmiş, ekonomi çökmüştür.
Darbeler, ekonomik buhranların ardından Siverekliler 1956 yılında "Siverek'i Vilayet Yapma ve Güzelleştirme Cemiyeti"ni kurmuşlardır.
1956 yılında Siverek'e gelen dönemin Başbakan'ı Adnan Menderes, Lezgo'nun Parkı'nda bir konuşma yaparak, Siverek'in il olma mücadelesine değinmiştir.
Daha sonra 1959 yılında Ankara'ya giden Siverekliler, il konusunda Adnan Menderes ile görüşmüşlerdir. Bu görüşme olumlu geçmesine rağmen, 1960 darbesi Siverek'in il yapılma konusunu unutturmuştur.
1990 yılında ise Koçali Aymaz öncülüğünde, Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği kurulmuştur.
Derneğin en önemli faaliyetlerinden biri; hiç şüphesiz Siverek'e il sözü verip de bu sözlerini unutan, aralarında cumhurbaşkanın da bulunduğu siyasetçilere dava açmak olmuştur.
Bu dava ile birlikte, Siverek halkının haklı mücadelesi tüm ülkede duyulmaya başlamıştır.
Siverek'e Meslek Yüksek Okulu kazandırılması, Takoran Vadisi'nin turizme kazandırılması, 30 bin kişinin aynı anda şiir okumasıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na geçilmesi ve nice faaliyetler derneğin çalışmalarını göstermektedir.
Siverek'in il yapılması için, yaklaşık 35 senedir; canla başla çalışan Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Fahri Başkanı Koçali Aymaz; salgın döneminde iki ciğer paresini kaybetmesine rağmen acısını içerisine gömerek, memleket için ilk günkü aşkla canla başla çalışmaya devam etmektedir.
Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği'nin üyelerinden bazıları Siverek'in il olduğunu göremeden ebedi âleme irtihal etmişlerdir.
Vahit Sevdalı, Faik Akkuş, Osman Göyüç, Mehmet Tunçkaşık, Medet Abbasoğlu, Bayram Işıkyıldız, Sinan Ulutaş, Süleyman Şeker, Mendüh Düşünekli, Özkan Aymaz ve ismi aklıma gelmeyen tüm Siverek sevdalılarını hayırla yâd ediyorum.
Siverekliler olarak "Siverek'i il yapacağız" gibi boş vaatlere karnımız toktur. En kısa zamanda Siverek'in il olduğu müjdesini duymak istiyoruz. Bunun için de umutsuzluğa düşmeden, kınayanların kınamasına aldırmadan kentimizin il olması için çalışmaya devam edeceğiz.