Ülkelerin ve devletlerin, dünyadaki kırılma anları ve krizlerden çıkardıkları dersler olduğunu, olması gerektiğini düşünenlerdenim. Örneğin enerjide dışa bağımlı olan ABD, yıllarca körfez ülkelerini etkisi altına aldı ve en somut örnek olarak, tüm dünyanın gözü önünde sudan sebeplerle Irak'ı işgal etti. 1 Milyona yakın sivil katlederek…
**
Askeri gücüyle doğal kaynak zengini ülkeleri yerle bir eden ABD, nispeten daha güçlü veya güçlü devletlerle ilişkili diğer ülkeleri de siyasal etki alanının içine hapsetti. Bu duruma da bir örnek verecek olursak aklımıza ilk gelen ülke Venezuela olabilir.
**
Daha 1, 2 yıl öncesine kadar Venezuela'da darbe girişiminde bulunan ve uyguladığı abluka ile ülkede kıtlığın kapılarını arayan ABD, Ukrayna krizinin ardından Venezuela ile petrol görüşmelerine başladı.
**
Yazımızda bir kronolojik sıralama yok. Bu sebeple aklımıza geldikçe örneklerimize devam ediyoruz. Irak'a geri dönecek olursak… Yaklaşık 20 yıl Irak'ı işgal altında tutan ABD, aradan geçen bu süreçte ele geçirdiği petrol kaynaklarına bağımlı kalmadı.
**
Başka kaynakları da garanti aldıktan sonra, kendi ana karasında 'Kaya gazı' kaynaklarına yöneldi. Kendi topraklarındaki bu kaynak ABD'ye o kadar büyük katkı sağladı ki, bu sene başında Irak'tan çekildiler ve Körfez ülkelerindeki askeri varlıklarını azalttılar.
**
Neden daha erken çekilmediklerini de kendi kamuoyunda tartıştılar. Çünkü ABD'nin savaşları, Amerikan halkı için hayli maliyetli gelmeye başlamıştı. Şimdi ülkemize dönelim. Coğrafya elbette ki kaderdir.
**
Ülkenizin çevresinde sürekli istikrarsızlık varsa bundan doğal olarak etkilenirsiniz. Ancak büyük bir devlet geleneğine sahip olan ülkemiz, hangi ara bu kadar kırılgan bir hale geldi. 3 tarafı denizlerle çevrili olan, Marmara gibi iç denize sahip ülkemizde, vatandaşın balık alamaması anlaşılacak bir durum değil.
**
Enerji kaynaklarına bu kadar yakın olan, dünyadaki birkaç enerji devi ile de (Katar, Azerbaycan, Venezuela) gayet yakın ilişkilere sahip olan ülkemizde, haftada 4 kez enerjiye zam geliyorsa bunu da anlayamam.
**
'E Avrupa'da da pahalı' Avrupa'da pahalı olsun zaten. Avrupa, bugün enerji ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladığı Rusya'yı, Ukrayna'da kevgire çeviriyor. İnsanımız bugün marketlerde Ayçiçek yağı kuyruğuna giriyor. 1 hafta önce 105 TL olan 5 litrelik yağ, bugün 160 TL ile uygun fiyattan satılıyor. Savaşta olan biz miyiz?
**
Benzin, Mazot 20 TL'ye dayandı, şaka gibi. Caddelerde ata, eşeğe binen insanlar görsek kınayacak halimiz yok. Denetim mekanizmamız da olmadığı için vatandaş fırsatçıların, stokçuların elinde soyulmaya devam ediyor. Söyleyecek fazla bir şey yok, kalın sağlıcakla…