İnsanoğlu yaşamında neyle, nasıl, nerede karşılaşacağını bilemez. Sağlıklı iken sağlıksız (hasta) engelli olabilir bu değişimleri yapan birçok etken vardır bunlardan en önemlisi de kazalar ve bilinçsiz yaşam ve kazaya müdahale biçimidir.

Değerli okuyucularım geçtiğimiz günlerde il milli eğitim müdürlüğümüz bünyesinde hizmet içi ilk yardım eğitimine kursiyer olarak katıldım yıllar önce ilk yardım eğitimi almama rağmen bu eğitimi yeniden alma ve bilgilerimi yenileme düşüncesiyle bu eğitime müracaat ettim talebimin uygunluğundan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binasının 4. katında ilk yardım eğitimimiz güzel bir salonda gerçekleşti.

Burada aldığımız yeni bilgilerle yola çıkarak daha önceleri ilk yardım eğitimi almadan önce geleneksel olarak bildiğimiz yanlışların insan hayatına nasıl mal olması duygusuydu özellikle kaza anında kazazedeyi arabadan çıkarmak taşımak ya da kanaması olan kişiye nasıl müdahale etmemiz gerektiği bayılan kişinin yüzüne burnuna kolonya, soğan, yanık bez, sigara dumanı ve benzeri maddelerin uygulamamamız gerektiğini çok güzel anlatımlarla öğrendik.

İlk müdahalenin ilk yardım eğitimini alan kişiler tarafından yapılması gerektiğini özellikle epilepsi hastalarının ağzın kapanması esnasında ağzına kaşık anahtar demir gibi maddeleri sokmamamız gerektiğini de çok iyi öğrendik.

Değerli okuyucularım bölgemizde ve ilimizde sık sık gördüğümüz duyduğumuz üzüldüğümüz boğulmalar özellikle boğulma esnasında yüzme bilmeyenlerin ve boğulan kişiye nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgisi olmayanların kesinlikle bu yardımlara girişmemesi gerektiğini muhakkak müdahale bilgisinin olması gerektiğini bu eğitimden öğrenirken boğulma esnasında iki nefesle bir insanın kurtulabileceğini ama yanlış yaklaştığın zaman da kendi hayatına da son verebileceğini eğitmenler çok güzel anlattı örnek olaylar maket ve canlı şahıslar üzerinden yapılan uygulamalı eğitim biz katılımcılara hem bilinç hem tecrübe kazandırdı.

Özellikle Milli Eğitim müdürlüğümüze bağlı ve geçmişte de sağlık müdürlüğünde görev yapmış ya da sağlıkla ilgili bölümler okumuş eğitimciler Hasan Atalar, Coşkun Özkan, Sevgi Özdemir ve Abdi Satıcı tarafından keyifli ve verimli sunularıyla acil durum anında yapmamız gerekenler yapmamamız gerekenler konusunda bizi aydınlattılar bu eğitimleri düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı'na Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne de müteşekkiriz eğitim öğretim sürecinde bu konuda öğrencilere de seminerlerin verilmiş olması oldukça sevindirici.

Şu ana kadar Şanlıurfa'mızda 6000 milli eğitim personeline ilk yardım eğitimi verilmiş ve bu eğirimi alamayan bütün milli eğitim personelini hedefleyen bu eğitimler insan hayatı açısından oldukça önemlidir keşke Milli Eğitim bakanlığımız bu eğitimleri eğitim müfredatına koyarak anasınıfından itibaren çocukların anlayabileceği oyunlaştırılmış şekli ile uygulasa hatta bu eğitimler öğretmen ve idarecilerin dışında velilere öğrencilerin tümüne de verilse.

Çünkü herhangi bir olay karşısında doğru olarak bildiğimiz yaptığımız yanlış uygulama kişinin hayatının son vermesine neden olabiliyor yakın tarihimizde milletvekilliği esnasında kaza geçiren Aydın Menderes'in kaza sonrasında taşıma esnasında yapılan yanlış müdahaleler sonucunda felç olduğunu hepimiz bilmekteyiz.

Yardımsever, olaylara duyarlı olan ama bir o kadar da bilinçsiz olan halkımız ilk yardım konusunda bilgilendirdiğimiz takdirde herhangi bir olay karşısında sakat kalmaların ve ölümlerin sayısının azalacağı inancındayım ilk yardım eğitimlerini önemseyelim hepimiz bu konuda bilinçlenelim sağlıklı, rınlar dilerim.