Türkiye'de resmi rakamlara göre 2 milyon 200 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunun 170 bini Şanlıurfa'da yaşıyor.
Akçakale, Ceylanpınar, Suruç, Viranşehir çadır kentleri ve Harran Konteynerkentinde yaklaşık 102 bin Suriyeli muhacir barınıyor. Geriye kalan 68 bin Suriyeli muhacir ise kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde, çadırlarda ve inşaat halindeki binalarda yaşam mücadelesi veriyor.
Çadır ve Konteyner kentlerde kalan Suriyeli muhacirlerin ihtiyaçları AFAD'ın koordinasyonunda; İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Kızılay'ın ortak çalışmalarıyla yürütülüyor.
Çadır ve Konteyner kentlerde kalan muhacirlerin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Ya kamp dışında kalan Suriyeliler…
Kamp dışındaki Suriyelilerin barınma ihtiyaçları genellikle karşılanmıyor ve birçoğu yetersiz veya insanlık dışı sayılacak koşullarda barınıyor.
Kışın gelmesiyle, Kapısı, penceresi, elektriği ve suyu olmayan evlerde, inşaatlarda ve çadırlarda kalan Suriyeli kardeşlerimizin durumu içler acısı.
Ülkelerindeki zulümler sebebiyle yurtlarını terk eden kardeşlerimize ensarın muhacirlere gösterdiği kardeşliği bizde göstermeye çalışmalıyız.
Şehrimize, ilçemize köyümüze, mahallemize gelen muhacir kardeşlerimize yardımlarımızı esirgemeyelim.
Evimizi soframızı kardeşlerimize açalım.
Evimizde kullanmadığımız eşyaları, giymediğimiz elbiseleri kardeşlerimize verelim. Unutmayalım ki, Bir battaniye ile çadırlarda, inşaatlarda ve hatta parklarda uyuyan kardeşlerimizin üstünü örtebiliriz.
"İman edip hicret eden ve Allah yolunda cihad edenler ve (muhacirleri) barındırıp (onlara) yardım edenler var ya; işte onlar gerçek müminlerdir. Onlar için bir bağışlanma ve bol bir rızık vardır." (Enfal, 8/74)