Milli mücadele batılı devletlerin (İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan) ülkemizi parçalamak amacıyla ülkemizi istilasından sonra milletçe topyekün düşmanları yurdumuzdan çıkarmak için verilen mücadeledir. Bu mücadelenin başka adları da var; kurtuluş savaşı, bağımsızlık savaşı, milli mücadele, milli hareket gibi…
Mehmet Akif bir İslam şairi olarak aynı zamanda vaizdir, hatiptir, yazardır. Milli mücadeleye bizzat katılmış bir vatanseverdir. Milli mücadelenin başlamasıyla birlikte halkı uyarmak ve bilinçlendirmek maksadıyla vaazlarıyla ve yazılarıyla daima teyakkuz halinde olmaya çağırmıştır. Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden halka hitap etmiştir..
Yine o yıllarında Balıkesir Zağanos Paşa Camii'nde 6 şubat 1920 tarihinde verdiği vaazda Al-i İmran Suresi, 100-104. ayetlerinin anlamını vererek konuşmasına başlar. 'Hepiniz Allahın ipine sımsıkı sarılınız sakın aranıza ayrılık gayrılık girmesine meydan bırakmayınız' diyerek, halkın düşmana karşı uyanık olmasını, birbirilerine sımsıkı sarılarak mücadele etmeye çağırmaktadır.
Bizde (günümüzde de) güçlü ve yıkılmaz olabilmek için birleşmeli ve öyle mücadele etmeliyiz. Ona göre; memleketi kurtarmak için ve namert taarruza karşı çıkabilmek için halkın bütün kesimleriyle beraber kadın-erkek, çoluk-çocuk, genç-ihtiyar ama herkes milli ve manevi bir ruh içinde mücadele etmeliyiz.
Mehmet Akif Ersoy yazılarını yazdığı Sebilürreşad, sık sık sansürlenerek sesi kısılmaya çalışıyor. Burada ve halkın arasında bir taraftan mandacı ülkelerle mücadele ediyor, milletimizin yabancı devletleri mandası altına düşmesinin kötü yanlarını anlatıyor , diğer taraftan Anadolu'da düşmana karşı harekete geçen milli kuvvetleri destekler konuşmalar yapıyor, yazılar yazıyor. Öte taraftan Mücahidlerin karargahı olan Balıkesir cephesinde, bir avuç kahramanın yanında hudutlarına dayanan düşman ordusuna karşı göğüs göğse savaşıyor.
Mehmet Akif Ersoy, o karanlık savaş yıllarında halkın dimdik ayakta durmasını sağlamak için, özellikle şu noktaları hep öne çıkarıyor:
1.Vatan sevgisi
2. Düşmanla mücadeleye yönlendirme
3.Tembellik ve miskinlikten uzaklaşma
4. Ümitsizlikten uzaklaşma
5.Birlikte hareket etme bilinci
6. Müslümanların derdiyle dertlenme
Gibi konular, O'nun özellikle üzerinde durduğu konulardır. Ki bu konular, günümüzde de geçerliliğini korumaktadır.
Mehmet Akif Ersoy'un ruh-i manevilerinin şahsında tüm şehitlerimizin ve mücadele eden kahramanlarımızın ruhu şad olsun.