GAPGündemi'nde moderatörlüğünü Bilal Bebe'nin yaptığı "Gündemin sesi" programının canlı yayın konuğu Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koor. Başkanı, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar oldu.

İpar, programda Gazeteci Bebe'nin sorularını yanıtladı.

"Tarım arazilerinden yeterince verim elde edemiyoruz"

Hilvan'da işsizliğin azalmasının tarıma bağlı olduğunu belirten İpar, "Hilvan'ın kurtuluşu biraz zaman alacaktır. Hilvan'ın işsizliği tarıma bağlıdır. Urfa'nın geneli aslında tarıma bağlıdır. Hilvan daha büyük çaplı bir tarım potansiyeline sahiptir. Hilvan'ın nüfusunun %80'ni tarımla uğraşıyor. Tarım sektörünün gelişmesi ile buradaki işsizliğin azalması birbiriyle paraleldir. Tarım alanlarının artırılması, verimliliğin artırılması ve tarıma dayalı sanayinin artırılması bunların hepsi birer etkendir. Şu an mevcut olan tarım arazilerinden yeterince verim elde edemiyoruz. Bu verimliliği arttırmak gerekiyor. Verim arttıkça sanayileşme de artacaktır. Urfa, sürekli kuraklık riskiyle karşı karşıya olan bir ilimizdir. Hemen hemen her iki yılda bir Urfa'da yağmur duasına çıkılır. Her zaman iklim koşullarından dolayı mustaribiz." dedi.

"Verimin artırılması sulamaya bağlı"

Hilvan'da verimin artırılması için toprakların sulanması gerektiğini ifade eden İpar, " Bizim için bir şans var: GAP projesi yapıldı. 1995 yılında Fırat suyunun tutulması ile birlikte Harran ve Akçakale'nin toprakları suyla buluştu. Hilvan'da kullanılabilir 560.000 dönüm tarım arazisi var. Bu toprakların da sulanması gerekiyor. Urfa'nın ilçeleri arasında toprakları sular altında kaldığı için en az tarım potansiyeline sahip ilçe Halfeti'dir. Hilvan'ın sular altında kalmadan önce 1 milyon dönüme yakın toprağı vardı. Bu topraklardan çok iyi verim elde etmemiz gerekiyor. Bu verim artırılması için de toprakların sulanması gerekir. Yeterli su olmadığı ve yağmura dayalı bir tarım olduğu için Allah ne verirse onu kabul etmek zorundayız. Oysaki hemen yanı başımızda Fırat var. Hilvan, Atatürk Barajı'na çok büyük bir bedel ödedi. Urfa ilçeleri içerisinde GAP'a en çok bedel ödeyen ilçe Hilvan'dır. 200.000 dönüm arazimiz sular altında kaldı." şeklinde konuştu.

"Hilvan'ın sulama sorunu çözülürse işsizlik sorunu da çözülür"

Hilvan, Siverek ve Viranşehir Pompaj Sulama Projesi'ne değinen İpar, "Şu an gündemde Hilvan, Siverek ve Viranşehir Pompaj Sulama Projesi var. Bu proje şu an durma noktasına geldi. Bu proje ile ilgili bildiğim kadarıyla herhangi bir çalışma yapılmadı. Bu çalışmanın bir an önce bitmesi lazım ki verimliliğin artırılması ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi sağlansın. Bu projeler hayata geçirilsin ki işsizlik bitsin. Hilvan'da toprakların sulanmasıyla birlikte ilçedeki sorunların çoğunun çözüleceğine inanıyoruz. 2012 yılında Eski Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşmemiz oldu. Kendisine 'Hilvan pompaj sulama sistemi ne zaman bitecek' diye sorduk. Bize şöyle dedi: '2012 yılında, 12. ayın 12'sinde, gece saat 12.00'de suyunuz bırakılmış olacak.' dedi. Biz o zaman bu müjdeyi aldık ve sevindik. Yıl 2024 oldu. Bırakın suyun gelmesini bir çalışmanın olduğunu da görmedik. " diye konuştu.

"Türkiye bir tarım ülkesidir"

Dünya ülkelerinin tarıma verdiği değere vurgu yapan İpar, " Türkiye, tarımı kendi kendine yeten 7 ülkeden biridir. Pandemiden sonra gıdanın değerini anladık. Gıda pandemi dönemine kadar pek ön planda değildi. Tarım, son zamanlarda bütün dünya ülkelerinde en ön plana çıktı. Savunma sanayinin 2. ayağı kesinlikle tarımdır. Dünya tarımını elinde bulunduran tarımda söz sahibi olan ülkelerin hiç kimseye ihtiyacı olmayacaktır. Elindeki gıda ürünü olan ülkeler silah da alabilir savaşa da bilir. Allah göstermesin savaş istemiyoruz ama gıdası olan ülkeler gözünü budaktan esirgemez. Biz o potansiyele sahibiz. Türkiye azımsanacak bir tarım potansiyeline sahip değildir. Hilvan'ın toprağı, suyu ve güneşi var. Bunların üçünün birleştiği noktada tarım yükselecektir." ifadelerini kullandı.

"Hilvan'da eğitim sorunu var"

Hilvan'da havaların ısınmasıyla birlikte Batı illerine mevsimlik tarım göçünün başladığını vurgulayan İpar, "Hilvan'da ortalama 8000 kişi mayıs ayından sonra mevsimlik tarım işçisi olarak başka illere gidiyor. Mevsimlik tarım işçisi olarak giden vatandaşlarımız Ekim-Kasım aylarında dönüyorlar. Dolayısıyla gittikleri tarih ve döndükleri tarih arasında çocuklar eğitim göremiyor. Bu şekilde eğitim sorunu da yaşanıyor." dedi.

İpar, Hilvan'da ipek böceği üreticiliği, Hilvan'da kültür balıkçılığı ve Hilvan'daki çiftçilerin elektrik sorunu ile ilgili konulara da değindi.

Editör: Seda Nur ŞAHİN