Dünya Neolitik Kongresine katılarak koleksiyonunu sergilemekten ve Şanlıurfa’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Banu Burak Gökçek, GAPGündemi’ne verdiği röportajda; ”Ben; Banu Burak Gökçek. Dünya Neolitik Kongresine Bodrum’dan katılıyorum. Mum Sanatı ile ilgileniyorum. Alanım heykel  ve Güzel Sanatlar mezunuyum.

Burada olmaktan mutluluk duyuyorum. 15 yılı aşkın mum sanatı ile uğraşıyorum. “Kültürel Miraslarımız” adı altında bir koleksiyon çıkarttım bu sene. Bizim coğrafyamızda gün yüzüne çıkmış tarihi eserleri yansıttığımız mumlardan oluşan sergimiz özellikle arkeologlar ve bu alanla ilgili olan insanların oldukça ilgisini çekti.

Şanlıurfa’da bulunmamın asıl sebebi aslında birazcık budur ve bu koleksiyonumu burada dünyanın dört bir tarafından gelen insanlara sergilemek” diyerek tarihi, kültürel ve arkeolojik eserlerden esinlenen mumların kongreye katılım gösterenlerden yoğun ilgi gördüğünü ve bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Mumlarımızı doğal malzemeler ile üretiyoruz

15 yılı aşkın uğraş verdiği mum sanatı konusunda da GAPGündemi’ne bilgilendirmede bulunan Banu Burak Gökçek; “ Günümüzde sosyal medya olduğu için insanlar bazı şeyleri çok basitmiş gibi algılıyor. Aslında öyle basit bir şey değil. Mum sanatında çok fazla ince işçilik var. Biz birkaç farklı teknik kullanarak mum yapıyoruz. Yaptığımız mumlarda doğal soya ve parafin kullanıyorum ben. Balmumu kullanıyorum. Birde kullandığımız malzemeler bulunduğunuz bölgeye göre değişiyor. Sıcak iklimde bulunduğumuz için benim karışımlarım daha farklı. Daha fazla yanması ve ısıya dayanması burada esas amaç. Yaptığımız mumlar doğal malzemelerden yapıldığı için insan sağlığını kötü etkileyecek bir şeyler içermiyor. Biz karışımlarımızda asit kullanmıyoruz. Mümkün mertebe geleneksel yöntemler ile üretimimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.

500’ün üzerinde ürettikleri model olduğunu belirten Banu Burak Gökçek; “Burada, Dünya Neolitik Kongresinde sergilediğimiz ürünler buraya özel olarak sergilenen ürünler. Buradaki konu başlığına uygun olarak arkeolojik eserlerden oluşan modellerimizi burada sergiliyoruz. Buradaki eserlerimiz hem dekoratif hem de yakılmak üzere tasarlanmış eserler.  

Neolitik Kongre için de özel olarak Göbeklitepe T steli çalıştık ve çok yoğun bir ilgi gördü bu eserimiz” diyerek önümüzdeki süreçte Taş Tepeler Projesi kapsamında yürütülen kazı alanlarından çıkan eserlerden esinlenerek yeni mum eserleri yapmayı planladığını dile getirdi. Gökçek ilerleyen zamanlarda Şanlıurfa’da bir sergi açmayı arzu ettiğini dile getirdi.

Şanlıurfa sahip olduğu değerler ile çok güzel bir şehir

Şanlıurfa’ya ilişkin gözlem ve duygularını da paylaşan Banu Burak Gökçek; “Şanlıurfa’ya ilk defa geliyorum. Urfalı bir çok arkadaşım var ve biraz kültürünüze kıyısından köşesinden hakimim zannediyordum ama değilmişim. Bir kere Şanlıurfalılar çok misafirperver ve bu gerçekten çok kıymetli. Bin şükür ki coğrafyamızda bazı yerlerde değerler kaybolmamış bu çok kıymetli.

Yemek kültürü çok geniş ve herkes bir şeyler yedirmek istiyor o da çok güzel. Buda burada izzet ve ikramın çok olduğunu gösteriyor” diyerek Şanlıurfa’nın sahip olduğu kültürel ve arkeolojik değerler ile çok güzel bir şehir olduğunu ifade etti.

Kaynak: İshak Polat