İnternet yararlı mı oldu zararlı mı oldu demeye kimsenin hakkı yok, Çünkü herkes bir şekilde oradan faydalanmaktadır. Değerlendirmesini bilene eşi bulunmaz bir nimet. Zararlı hale getirenlere de fırsat verilmemeli ki bu nimet kirlenmesin... İnternetin faydasına inanmayanlar onun yararlanmayı bilmeyenlerdir. Dünyanın en faydalı buluşlardan birisi olduğuna inanıyorum.
Biraz gerilere giderek internet gazeteciliğini dönemimizin gazeteciliği ile karşılaştırmak istiyorum. İnternetin toplumsal yaşama, basının gelişmesine nasıl katkı sunduğunu da öğrenmiş oluruz. Siyasal, kültürel ve ekonomik haberleri dünyada ve ülkemizde yaşayan felaketleri anında paylaşılması internet sayesinde olmuştur. İyiyi yönde kullanın faydalanın, kötülük zaten meydanları doldurmaktadır.
Gazete muhabirliğim sırasında ne şartlarda çalıştığımızı, sıkıntılarını, zorluklarını kısaca sizlerle paylaşayım. Bir haber için gösterdiğimiz çaba 'zamanla yarış' dediğimiz bir uğraştı. Nasıl yorulduğumu ben bilirim. Haberi yap, fotoğraflarla birlikte paketle, otogara git, kaptana teslim et… O zamanlar böyle iletişim de bu kadar kolay değildi. Bir de gel otobüsün plakasını hareket saatini yaklaşık varacak saati gazeteye bildirirdim. Bu bir haberin hareket ve gazeteyi ulaşım haliydi. Onun için haberler daima bir-iki gün gecikmeli çıkardı.
Şimdilerde internetin getirdiği kolaylığı hepimiz görüyoruz. İnternette yenidünyalara açılan pencereleri gezmek, internet ortamında gazete okumak ayrı bir yetenek ister.
Gazete okumanın tadını hiçbir zaman internetten alamam. Gazeteyi elime alınca büyük haz alırdım. Şimdi internet ortamında ben gazete okumanın zevkine varmıyorum. Hoşuma giden bir yazıyı kağıda döker öyle okurum. İşte o çok yapraklı gazetelerden internet gazeteciliğinin geldiği noktaya bakınca kuşkusuz tarihsel süreçle bir yerler ve yeni gündemler yeni teknik gelişmeler kaçınılmaz olacaktır.
Günümüzde siyasal kültürel ekonomik gelişmeler yeni ufukların kapılarını açacaktır. Her türlü ciddi gazete yazıları yanında asparagas (şişirme haber) haberler yalan-dolan yazılar yalaka üslup takınanlar, yandaşçılar partilerin kimi şahısların borazanlığını yapanları gördükçe okumaktan bizi soğutmaktadır.
Bu internetin bir zararlı yanı da; iki kelimeyi bir araya getiremeyenlerin 'ben de yazı yazıyorum' hevesine kapılmaları. Tiwit yazmak, fecebook gibi sosyal medyayı kullanmak yazarlık değildir. İşte internette bu tür insanlara tahammül göstermek yeterli...
Yeni çıkan baskı çeşidiyle o zamanlar gazete baskıları çağ atladı. Gazeteler tüm yeniliklerden nasibini almış bu güne kadar gelmişti. Bir haber göndermek bir yazı yazıp paylaşmak artık tabiri yerinde ise çocuk oyuncağı… İşte sosyal medyanın bu kadar yaygınlaşması internet sayesinde olmuştur. Artık dünya birbirinden delinmiş, haber akışı sağlanmıştır. Dünyanın dört bir yanından insanlar birbirlerini sesli veya yazılı, görsel olarak çok kolay buluşmaktadırlar.
Bu konuyu sizlerle paylaşmasam olmaz. Çünkü bir haberi yazmanın zorluğu ve gazete ile buluşturmanı heyecanı, ayrıca onun gazete bayilerinde ne kadar satıldığı dikkate değerdi. Gazete satıcılarına gelince; çoğu kimsenin güzergahında, uğrak yerlerde gazete bayileri vardı. Herkes uğrar kendi gazetesini alırdı. Gazete düşmanlığı yoktu. Nasıl oldu, neden nereden türediler bilmem, gazete bayilerini öldürmeye başladılar. Nedeni; 'bu gazeteleri satmayacaksın.' İkaz, tehdit ve ardından öldürülmeye kadar giden gederlikler…
Bu gazete satıcıları ekmek parasına çalışan, sattığı gazetelerden edindiği kazançla ailesini geçindiren insanlardı. 'Bana diyorlar Bana niçin söylüyorsunuz. Gazeteyi çıkarmasınlar, bize gelmesin biz de satmayalım. Bizim ne suçumuz var? O dönem ve sonrasında da hayli zorluklarla karşılaşan ve satılması istenmeyen gazeteler; Yeni ülke, Gündem, Özgür gündem, Özgür halk, Evrensel, Kurtuluş, Cumhuriyet vesaire... İnternet ortamında kimse kimseyi tehdit edemez. İstediğini takip etme şansınız var.
Eğilimlerini yansıtan gazetelerin şiddetin kaynağı olarak gösterilmesi bunların kapatılması ve kesilmesi hiçbir zaman mümkün olmamıştır. Gazete bayilerinin ölümleri bile gazete bayilerini ortadan kaldıramamıştır. O zaman bizim fikir ve düşünce özgürlüklerine saygı duymamız gerekir.