Nedir bu '5378 ERİŞEBİLİRLİK KANUNU' öncelikle ona bakalım… Amacı nedir? Hedef kitlesi nedir?
En basit tanımıyla erişme durumuna, yetisine sahip olmak anlamına gelen erişilebilirlik; engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere toplumun her kesiminin her türlü sosyal, kültürel, kamusal araçlara, mekanlara, hizmetlere (eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, internet vb) engelsiz olarak erişimini ifade eder.
İlk kez 1997 senesinde İmar Kanunu'nda yer aldı. Söz konusu düzenleme kısaca ve mealen şöyle diyor:
'Fiziksel çevreyi engelli bireyler bakımından ulaşılabilir ve yaşanılabilir kılın'.
Bundan sonra 2005 senesinde AK Parti tarafından kamuoyunda eski adıyla 'Özürlüler Kanunu' diye anılan yeni bir düzenleme yapıldı. O düzenlemede kısaca ve mealen şöyle diyor:
'Kamuya açık tüm alt ve üst yapı ile toplu taşıma araçları engelli bireyler bakımından 7 yıl içinde erişilebilir hale getirilecektir.'
'UZAT UZAT NEREYE
KADAR'
Burada ki 7 yıl süre çok önemli bir süreydi. Yani 7 yıl sonra ülkemiz tamimiyle engellilere göre uygun hale getirilmiş olacaktı. Bağlı olduğu mekanı engelliye göre restore yapmayanlar hakkında mahkemeler açılacak ve gerekli cezalar kesilecek, hatta ruhsatlar iptal edilecekti. Yeni yapılan tüm inşaatlar da Engelliye göre uygun yapılacaktı.
Engelliler artık her yere yardım almadan girip çıkabilecekti. Ama maalesef ülke olarak 7 yılda biz bunu başaramadık, hal böyle olunca 7 yıllık süre 1+2 yıl şeklinde uzatıldı. Üstelik sürenin uzatılmayacağı dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma ŞAHİN tarafından defaten ve aylar öncesinde deklare edilmiş olmasına rağmen. 2+1 uzatmada uzatıldı yani uzatmanın uzatması yapıldı, hatta uzatmanın uzatmasının uzatması yapıldı.
'3 YIL DAHA BEKLEMEK İSTEMİYORUZ'
Yani sevgili okurlarım 2012'den günümüze kadar- çeşitli gerekçelerle defalarca ertelendi ve erişilebilirlik düzenlemesi 16 yıldır hayata geçirilmedi. 9 Temmuz 2021 günü Covid-19 salgını sebebiyle o bir çok uzatmanın da tekrar uzanması için AK Parti Ankara Milletvekili Orhan YEGİN ile beraber 47 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan torba yasa teklifinde 3 yıl daha uzatılması talep ediliyor.
'MESELE SADECE ENGELLİLERİN DEĞİL TÜM TOPLUMUN SORUNUDUR HER KESİMDEN DESTEK BEKLENİYOR'
Yani bu yasa sadece engellileri değil tüm toplumu ilgilendiriyor. 12 Milyon' luk bu büyük kitle 70 Milyondan destek bekliyor.
Özellikle Engelli camiası (Konfederasyon, Federasyon, Dernekler, Engelliler ve Engelli aileleri) bunu kabul etmezlerken, hükümetin bir an önce bu kanun teklifini torba yasasından çıkarıp, bulunduğu kamu kurum ve kuruluşu erişebilir hale getirmeyen mekanlar hakkında en ağır yaptırım ve cezaların kesilmesini istiyorlar.
Tüm desteklerimizle bu haklı davanın yanında durmalıyız.
Sağlıcakla kalın sevgili okurlarım.