Roman, kültürel farklılıkları ve bu farklılıkların ileride doğuracağı çatışmaları dikkate almayıp evlenen gençlere ders niteliğinde..
M.Fuat Kürkçüoğlu; şairliği, ressamlağı, halk müziği bestekârlığı ve roman yazarlığı ile tanınan 1950 Urfa doğumlu bir öğretmen emeklisi. “ÇİĞKÖFTE TADINDA ŞİİRLER” (2010), “ÇAPIT TOP-ROMAN” (2017), “URAY OTELİ-ROMAN” (2019), “ONİKİLER VE DALYAN MUSTAFA-ROMAN” (2022) adlarında yayımlanmış dört kitabı bulunuyor.
ÇAPIT TOP ve URAY OTELİ romanlarında konu edindiği esas hikâyenin yanında Urfa’nın günden güne kaybolmakta ve unutulmakta olan kültürel değerlerine yer vererek; bu değerlerin hem unutulmamasını hem de yeni nesle tanıtılmasını sağlamış. Bir bakıma Urfa’nın son yarım asırlık kültür tarihini kayıt altına almış.
Urfa’nın Milli Mücadele döneminde verdiği Kurtuluş Savaşı’nı anlatan “ONİKİLER VE DALYAN MUSTAFA” romanında da, hem Urfa’nın Kurtuluş Tarihi’ne, hem de milli-manevi ve kültürel değerlerimize ışık tutmuş.
Fuat Kürkçüoğlu son yayımladığı beşinci kitabı “URFALI DAMAT BURSALI GELİN” romanında ise; Urfa’da geçimini Çulculuk (Semercilik) ile sağlayan Topal Ahmet lakaplı; geleneklerine, inancına bağlı saf ve dürüst bir esnafın kendisi gibi dürüst, çalışkan, beş vakit namazındaki çalışkan oğlu Osman anlatılıyor.
Osman'ın; Tıp Fakültesi’ni kazanıp doktor olmasını, Fakültesinde tanıştığı, ancak aralarında uçurum derecesinde kültürel fark olan Burçin’in fettanlık derecesinde Osman’ın gönlünü çalmasını, bu kültürel uçurumunun evlilik müessesini ayakta tutamayacağını bile bile Osman'ın bu evliliğe mecbur kalmasını, ilerleyen zamanda bu kültür çatışmasının sebep olduğu olayları psikolojik ve sosyolojik açıdan ele almış.
Bir başka deyişle geleneksel kültür anlayışı ve değerleri ile, modern kültür anlayışı ve değerleri arasındaki çelişkinin iki genç ve ailesi arasında oluşturduğu çatışmanın kaçınılmaz olduğunu gözler önüne sermiş.
Fuat Kürkçüoğlu bu tema üzerine kurguladığı romanında, diğer romanlarında olduğu gibi Urfa’nın 1940-1960’lı yıllarındaki kültür değerlerine dokunmayı, o yıllarda Urfa-İstanbul arasındaki otobüs yolculuklarında yaşanan güçlükleri ve konaklama yerlerindeki nostaljiyi anlatmayı da ihmal etmemiş.
Kültürel farklılıkları ve bu farklılıkların ileride doğuracağı çatışmaları dikkate almadan ve düşünmeden evlenmeye karar veren gençlere bir ders niteliğinde olan romanın bilhassa ebeveynler ve gençlerimiz tarafından okunmasını öneriyorum.
FIRAD YAYINLARI arasında çıkan kitabın tashihlerini Selahattin Eyyübi Güler, Kapak kompozisyonunu Mustafa Dörtbudak yapmış.
Cihat KÜRKÇÜOĞLU