4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Dünyada ilk defa gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresi Taş Tepeler Projesi ve Şanlıurfa’nın tanıtımına önemli katkılarda bulunurken 63 ülkeden ve 487 kurumdan gelen yaklaşık 1.000 civarında yerli ve yabancı bilim insanı Urfa ve Kongreye ilişkin pozitif duygular ile şehrimizden ayrıldı.
"Urfa neolitik arkeolojinin merkezi oldu"
Yoğun ilgi gören Kongreye ilişkin GAPGündemi’ne değerlendirmede bulunan Vali Hasan Şıldak; “Bir kere fikir çok güzeldi. (Dünya Neolitik Kongresi) fikri Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği ile birlikte kazı başkanımız, Taş Tepeler Projesi koordinatörümüz Necmi Karul hocamıza ait. Onun fikriydi ve çok benimsedik. Biz de Valilik olarak sonuna kadar destek çıktık. Son iki ayda bütün koordinasyonu aslında Valilik sağladı.
Bu meyanda bütün kurumları bir araya getirdik. Harran Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, GAP İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı hepsi destek oldular. Dünya Neolitik Kongresinden Urfa olarak alnımızın akıyla çıktık. Urfa, Büyük Dönüşümün Başlangıcı adı altında tanımlanan o tarihsel evrenin adeta merkezi oldu” dedi.
"Çizgiyi daha da yukarılara taşıyacağız"
Vali Şıldak değerlendirmesine devamla; “Bilimsel bir çalışmaydı ama ilimizin tanıtımına ve bilinirliğine büyük katkı sağladı. Ve Urfa’nın kamu gücüyle ve kendi imkanlarıyla böyle bir organizasyonu da başarabildiğini gördük. Bu bizim için büyük bir artı değer olarak yazıldı. Kongre’de bilim dünyası çok güzel çalışmalar, bildiriler sundu.
Ben de kongrenin her aşamasına iştirak etmeye çalıştım. İnşallah sonrakilerde de çizgiyi daha da yukarılara taşıyacağız” diyerek Şanlıurfa’nın kongre turizminde de öne çıkacağına olan inancını ifade etti.