Yüzyılı aşkın süredir Fransız işgali ve Baas diktatörlüğündeki esareti, Suriye devrimi ile sona eren Şam Emevi Camii kurtuluş ve hürriyetin sembolü oldu. Suriye’nin dört bir yanından başkent Şam’a gelenler, Emevi Camiinde şükür namazı kılıp avlusunda kutlamalarda bulunuyor.

Şam Emevi C Amii Seyfo

Hz.Ömer döneminde fethedilen bölgemizdeki en eski ve en görkemli camilerden Şam Emevi Camii, Harran Firdevs (Ulu) Cami ve Diyarbakır Ulu Cami ihtişamlarıyla birlikte mimari benzerlikleriyle de coğrafyamızdaki kardeşliği ve İslam’ın birleştiriciliğini simgeliyorlar. Mihraba paralel sahınlı camiler grubuna giren bu üç Cami yapıldıkları dönemin mimarisi ve ortak tarz ile kardeş camiler olarak göze çarpıyor..

Diyarbakır Ulu Cami Seyfo

Suriye’de yüzyılı aşkın süredir devam eden işgal ve kanlı diktatörlüğe karşı, halkın 14 yıldır devam eden başkaldırısının sembolü de Emevi Camii oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İnşallah Emevi Camii’nde namaz kılacağız” inanç ve azmi karşısında dalga geçenler, gerçekleşen zafer ve fetih karşısında hala şaşkın..

Kanlı Esed hanedanlığıyla birlikte Rus ve İran işgalinden de kurtulan Suriye halkı zaferini Emevi Camii’nde şükür namazıyla kutluyor. Avlu ve meydanlarda zafer kutlamaları yapıyor.

Harran Ulucami Seyfo

Bin yıl önce Haçlı – Moğol saldırılarıyla yakılıp – yıkılan Harran Ulu Camii de devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarıyla hasretini çektiği müminlerin ziyaretine hazırlanıyor.

Harran Ulucami1-1

Son dönemlerinde Emevilere başkentlik de yapan Harran’daki Ulu Cami, Şam Emevi camiiye benzerliğiyle dikkat çekiyor. Aynı dönem ve tarzda yapılan Harran Ulu Cami, Haçlı – Moğol saldırıları sonucu yakılıp – yıkıldı. Prof.Dr.Mehmet Önal başkanlığında, bin yıldır kül ve toprak altında kalan Harran Ulu Cami’de yaklaşık on yıldır kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Harran Ulucami Iç2

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'nde 14 camii ve mescit bulunuyor. Harran Ulu Camii, Prof.Dr.Mehmet Önal başkanlığında başarıyla gerçekleştirilen 1. Etap çalışmaları kapsamında yapılan kazı ve restorasyonlarla ilk defa ziyaretçi kabulüne başlandı.

Harran Ulucami3

Bin yıldır toprak altında bulunan 25 kapılı, Anadolu’nun bu en eski ve ihtişamlı camii 1. Etap Kazı ve Restorasyon çalışmaları sonucu ziyaretçilerle buluşturuldu.

Harran Ulucami4

Önümüzdeki aylarda başlatılması beklenen 2. Etap çalışmasıyla da caminin devrilen sütun ve eklentilerinin yeniden doğrultulması bekleniyor.

Harran Ulucami6

2 Etap çalışmalarıyla büyük oranda şekil ve ihtişamlı yapısına kavuşacak Harran Ulu Camiinde, ziyaretçiler için 20-30 kişilik bir namazgah yapılması da planlanıyor. Ahşaptan yapılması düşünülen estetik namazgahla, bin yıl sonra ziyaretçiler Allah’ı zikrederek camiide namaz kılabilecek.

Harran Ulucami8

Kaynak: İbrahim Halil POLAT