Genel Yayın Yönetmenimiz Veysel Polat, GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan "Urfa'dan Bakış" programında Harran'daki kazı ve rostorasyon çalışmalarındaki son durumu anlattı. Geçen ay, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Önal’ın rehberliğinde yapılan unutulmaz bir gezide, Harran’daki yeni tarihi yapılar keşfedildi. 3 Katlı Harran Kale Sarayı’nda, Ebu Ganem, Horasan Ordusu, Selahattin Eyyubi ve Nureddin Zengi gibi İslam dünyasının önemli fatihlerinin karargahı bu tarihi yapı hakkında bilgi edinildi.

Harran, yalnızca bir şehir değil, aynı zamanda İslam medeniyetinin ve bilim tarihinin Türkistan’dan Endülüs’e öğrenciler yetiştiren, yükselen bilimsel çalışmaların önemli bir merkeziydi. Bölgede, 3 üniversite ve 5 medrese bulunuyordu. Bu okullardan dünya bilim tarihine damgasını vuran büyük isimler yetişmişti. Harran Ulu Camii'nin yanında yer alan medrese kazılarında önemli bulgulara rastlanmış ve Harran'da da kazı çalışmaları devam etmekte. Şuan devam eden kazılarda bir kilise, bir medrese ve Moğol istilasında yıkılan bir şehir ortaya çıkarılıyor. Çarşı kazılarında bulunan parfüm şişeleri ise, Harran’ın zengin ticaret hayatı hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Polat, Harran’ın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde olduğunu, kalıcı listeye dahil olması için yalnızca küçük bir çaba gerektiğini belirtti. Harran Ulu Camii’nin Emevi Camii’sinin bir kopyası olarak kabul edilmesinin yanı sıra, Ayasofya ve Sultanahmet Camii kadar ihtişamlı bir yapı olduğuna dikkat çekti. Restorasyon çalışmalarında 1. Etabı tamamlanan cami, ziyaretçilere açıldı ve ikinci etap çalışmalarıyla yerdeki sütün ve bağlantıların ayağa kaldırılmasıyla daha da görkemli hale gelmesi bekleniyor.

Harran’da büyük bir kilise kazısı yapılıyor ve şehirde 14 cami - mescid bulunduğu düşünülüyor. Pompeii gibi külleri altında kalmış şehirlerden biri olarak Harran, bin yıl önce toprak altına gömülmüş. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın büyük desteğiyle yapılan kazı ve restorasyonlar, önemli bulgulara sahne oluyor.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın sözü yerine getirilmeli

Polat, Harran'ın tarihi ve kültürel mirasının korunması gerektiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanımızın seçim vaadi olan Harran alan başkanlığının, bu değerlerin korunmasında büyük önem taşıdığını belirtti. Urfa milletvekillerinden bu konuda Cumhurbaşkanımızın vaadinin yerine getirilmesini beklediğini ifade eden Polat, Hz.İbrahim’in şehri, İslam Medeniyetinin merkezi Harran’a yakışır, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkan bir alan başkanının daha fazla geciktirilmeden atanmasını talep etti.

Sit alanını işgal eden Sur içindeki gecekondulara, TOKİ’de yer verilmeli

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harran Sur içinde, 1. Derece sit alanındaki  15-20 gecekondunun da TOKİ’nin yapmakta olduğu konutlara taşınması gerektiğine dikkat çeken Polat, Harran Belediyesi – Kaymakamlığı ile Şanlıurfa Valiliği ve Büyük Şehir Belediyesini, Urfa milletvekilleriyle birlikte göreve davet etti.

Özetle, Kadim iki ayrı şehir olan Urfa ve Harran, binlerce yıllık tarihi, zengin kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle Unesco Dünya Mirası Kalıcı Listesine girmek için Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın 31 Mart seçimleri öncesi verdiği 2 alan başkanlığı sözünün gerçekleşmesini bekliyor. Aralarında Göbeklitepe’nin de bulunduğu Unesco Dünya Mirası Listesinde Türkiye’den 19 tarihi merkez yer alıyor. Urfa ve Harran’ın geçici listeden, kalıcı listeye girmesiyle Urfa’nın 3, Türkiye’nin toplam 21 tarihi merkezi Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alacak.

Kaynak: Tuğba POLAT