Polat, konuşmasında Urfa'nın tarihi mirasının ihmale uğradığını belirterek Harran'dan örnek verdi: "Harran, İslam medeniyetinin tacıdır. Ancak tarihi yapıların üzerinde gecekondular var. Hz. İbrahim'in evi üzerine beton dökülmüş. Harran Kazıları Başkanı Prof.Dr.Mehmet Önal, 'Hz. İbrahim'in evini bulduk ama üzerinde gecekondu var,' diyor. Bu durum hem kültürel mirasımıza hem de şehrin tarihine yapılan büyük bir saygısızlık."

Kaymakamlık tarafından kaçak yapıların mühürlenmesine rağmen, bu yapılar üzerindeki mühürlerin söküldüğünü ifade eden Polat, "Urfa’da hukuk ve kanun tanımazlık var. Bu zihniyet, şehri esir almış durumda," dedi.

Kültür ve Şehircilik Sorunları

Urfa'nın sosyal dokusunda yaşanan değişimlere de değinen Polat, “Şehircilik kültüründen uzak bir anlayış hakim. Kendi dükkânındaki malını kaldırıma koyarak insanların yolunu kesiyorlar. İnsanların haklarını ihlal eden bu tür davranışlar, bir şehir kültürü eksikliğinin göstergesi,” diye konuştu.

Göç ve Sosyolojik Deprem

Urfa'nın nüfus artışına bağlı olarak sosyolojik sorunlar yaşadığına dikkat çeken Polat, "1980'lerden bu yana terör göçüne maruz kaldık. Irak ve Suriye savaşlarından sonra Urfa'ya yoğun bir göç oldu. Yerel yönetimler bu süreçleri yönetmekte yetersiz kaldı," dedi.

15 Bin Yıllık Tarih Zedeleniyor

Polat, Göbeklitepe’nin bulunmasıyla birlikte Urfa'nın insanlık tarihindeki yerinin daha da önemli hale geldiğini hatırlatarak, "15 bin yıllık bu şehri hak ettiği yere taşıyamıyoruz. Dünya Neolitik Kongresi'nde 70 ülkeden bilim insanı Urfa'ya geldi, ama biz kendi değerlerimizi koruyamıyoruz," sözleriyle Urfa’nın tarihi önemine vurgu yaptı.

Kaynak: İshak Polat