Tarım sanayisi olmazsa üretimin anlamı kalmıyor
GAPGündemi dijital platformlarında yayınlanan, İshak Polat ve Mutlu Güneş’in hazırlayıp sunduğu “Ekonomi Gündemi”nin canlı yayın konuğu olan İl Tarım ve Orman Müdür Mehmet Aksoy, Şanlıurfa’nın pamuk, Antep fıstığı, mercimek gibi birçok tarım ürününde üretim rekoltesi olarak Türkiye’de birinci sırada yer aldığını belirtti.
Aksoy, “Şanlıurfa tarım şehri ama Şanlıurfa sadece tarım şehri olamaz. Şanlıurfa dünya şehri, turizm şehri, tarım sanayi şehri. Ama biz tarım sanayisini de kuramazsak bu şehirde bu üretimin bir anlamı yok.
Şimdi biz burada buğday üretip tıra yükleyeceğiz. Malatya'ya göndereceğiz un yapacak. Pamuğu üreteceğiz başka şehre göndereceğiz onlar kumaş yapacak, tekstil ürününe dönüştürecek. Şanlıurfa’da tarıma dayalı sanayiin mutlaka kurulması ve hızlı bir şekilde geliştirilmesi şart.
Bizim Şanlıurfa olarak sıkıntımız şu; tarım sanayi ayağıyla üretim ayağını bizim hızlı bir şekilde götürmemiz gerekiyor. Şanlıurfa’da ürettiğimiz tarım ürünlerini işleyerek katma değerli hale getirmemiz şart” diyerek Şanlıurfa’nın tarımsal üretimde bir dev olduğunu rakamsal veriler ile anlattı.
Tarımı sanayiinin öneminin altını çizen Mehmet Aksoy; “Şimdi, Türkiye'nin tek başına yüzde 46'lık kütlü pamuk üretimini yapacaksınız. Stratejik bir ürünü yetiştireceksiniz. Ve ondan sonra da yani çöpü bile atılı olmayan, biyolojide kullanılan bir üründen bahsediyoruz. Çekirdeği de yağ olarak kullanılan küspesi de, hayvan yemi olarak kullanılan pamuktan bahsediyoruz.
Üretilen hammaddeyi işleyip katma değerini arttırmalıyız
Pamuktan elde edilen ürün, pamuktan elde edilen ürün fiyatı 10 kart artarken, herhalde markalaştıktan sonra 100 kat artarken biz sadece ham maddeyi üretmekle kalırsak bu sadece üretimden öteye gidemiyoruz demek olacaktır. Bakın; İlk defa makarna fabrikamız olacak. Yani düşünün Şanlıurfa gibi bir yerdesiniz. Türkiye'nin alan olarak 5. OSB'sine sahip olacaksınız. Ve bir makarna markamızla yeni tanışıyoruz.
Tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında eksiğimizi bilirsek ona göre de aksiyon alabiliriz. Şimdi problemi doğru koyamazsak hep tartışır dururuz. Şimdi pamuğu biz üretiyoruz. Pamukta linter, çiğit, yağ olayı var. İşte küspe olayı var. Pamuğun hasadından taşınması, kaliteli bir şekilde gelmesi bunlar hep ayrı ayrı sayfalar aslında. Pamuğun sanayi kısmını, üretim kısmını ayırarak sanayi kısmını ve ticari kısmını da masaya yatırmamız şart.
Sanayisi olmayan tarım ürünü çöp demektir. Çok kayısı ürettiniz. Satamazsanız, paketleyemezseniz, kurutamazsanız, onu uygun şartlarda depolayamazsanız çöpe dönüyor. Elma ürettiniz, bir anlamı kalmıyor. Armut ürettiniz, işte soğan ürettiniz, sarımsak ürettiniz, patates ürettiniz. Sanayi kısmını çözmeden katma değer üretmiyorsunuz demektir. Üretici olarak biz müthiş üretiyoruz. Devlet olarak tarımsal üretimde Avrupa'da birinci, dünyada da 10. sıradayız. 68.5 milyar dolarlık bir hasıla var.
Yani bu ülkenin çiftçisi, üreticisi üretiyor. Devlet destek veriyor. Bizim çiftçimiz dünyayla böyle rekabet edebilecek bir halde. Bunu da devletimizin destekleri sağlıyor. Ama tarım sanayi noktasında iyi yerde olmamız lazım.
Şanlıurfa'mızın daha iyi bir yerde olacağına inanıyorum. En azından kendi adıma söyleyeyim; biz fıstığı, pamuğu, buğdayı, mısırı ve diğerlerini, bademi Şanlıurfa’da işleyebilirsek, paketleyebilirsek, dünyaya marka olarak satabilirsek bizden daha iyisi olmaz” diyerek Şanlıurfa’da ilgili kurum, kuruluş ve STK’lar iyi bir koordinasyon sağlandığını ve Şanlıurfa’nı Tarım Sanayisi konusunda adımların hızlanacağına inandığın dile getirdi.