Dijital platformlarında yayınlanan programlar ile Şanlıurfa’ya ilişkin hemen hemen her alanda gündemin nabzını tutmaya devam eden gazetemizin bu seferki canlı yayın konuğu TKDK İl Koordinatörü Mehmet Uçman oldu.

İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Ekonomi Gündemi” programının canlı yayın konuğu olan Mehmet Uçman kendisini tanıtarak başladığı programda Kurumlarının iş vi işleyişi hakkında bulunarak; “Tarım ve kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinde kurulmuş bir kurumdur. AB mevzuatına göre aday ve potansiyel aday üyeler üyeliğe hazırlanırken tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi, modernize edilmesi, hayvan refahının sağlanması, gıda sektöründe hijyenin sağlanması, kırsal alanların kalkındırılması amacıyla uygulanan bir programdır. TKDK’da bu anlamda akredite edilen ve bu programı uygulamakla görevli kurumdur. Bu manada da IPARD fonuna Türkiye belli bir oranda katkı sunmaktadır” diyerek IPARD programı hakkında bilgi verdi. 

2-4

TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü hakkında da bilgi veren Mehmet Uçman; TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü 2009 yılında ilk kurulan koordinatörlüklerden birisidir. 2009 yılından bu tarafa TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü aracılığı ile girişimcilerimiz IPARD fonlarından yararlanmaktadır ve yaralanmaya da devam etmektedir. TKDK üç ana başlık altında  destekler sunmaktadır. Birincisi tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar, ikincisi tarımsal ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, üçüncüsü ise çiftlik faaliyetlerinin   çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme başlığımız var” diyerek bir çok alanda tarımsal üretime yönelik verdikleri desteklerin detaylarını anlattı.

TKDK olarak verdikleri destek kapsamında 5 bin Euro ila 3 milyon Euro arasında girişimcilere destek verdiklerini belirten Mehmet Uçman; “Desteklerimiz aslında büyük işletmelere değil bilakis biz IPARD fonlarının daha küçük projeler ile daha çok girişimciye ulaşmasını arzu ediyoruz. Bu manada da zanaatkârlık ve katma değerli ürünler kapsamında hediyelik eşya üretimi, seramik, kırsal turizm gibi alanlarda da girişimcileri destekliyoruz. Kırsal kalkınma derken sadece et, süt, yumurta üretimi akla gelmemeli. Biz kurum olarak bir çok alanda girişimcilere destek sunuyoruz” dedi.

GMqXffYXkAAuPf1

Şanlıurfa’da şimdiye kadar destek verdikleri işletme sayısını açıklayan Mehmet Uçman; “Kurumuzun destek verdiği çok ciddi projeler  var. Şanlıurfa TKDK desteklerinden en çok pay alan birkaç şehirden birisi. Bu dönemde de Şanlıurfa’nın en çok proje başvurusu alacak il olacağını düşünüyorum. Özellikle bu dönem Gıda OSB’de bize çok yoğun bir talep var. TKDK olarak Türkiye’nin ve Şanlıurfa’nın ekonomisine, istihdamına katkıda bulunmak bize büyük bir mutluluk veriyor” diyerek Şanlıurfa’nın bir çok üretimde lider olduğunu ve büyük bir tarımsal üretim potansiyelinin olduğunun altını çizdi.

GAPGündemi / Tuğba Polat

Editör: Veysel POLAT