Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin tanıtıldığı sunumun ardından açılış programında katılımcılara hitap eden Vali Hasan Şıldak, “Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla birlikte dün Tarım ve Orman Bakanımızın bir günlük ziyaret ve inceleme programlarının devamında bugün anlamlı bir açılış için bir aradayız. Sayın Bakanımıza Organize Sanayi Bölgelerimizin taleplerinin büyük oranda karşılanması hususunda verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
Hassas Tarım Zirvesinde ifade edildiği gibi, tarım şehri olan Şanlıurfa’da tarım ürünlerinin sanayileşmeyle buluşmasının eksik kaldığı vurgulanmıştı. İşte bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Gıda Organize Sanayi Bölgemiz, tam da buna işaret etmektedir. Şanlıurfa artık sadece bir tarım şehri olarak değil, tarımın sanayiye dönüştüğü bir sanayi şehrine doğru yol almaktadır” dedi.
Bakandan, atık su arıtma ve içme suyu talebi
Gıda OSB’de yer alan 164 parselden 163’ünün tahsis edildiğini açıklayan Vali Hasan Şıldak “Şanlıurfa Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde, 164 sanayi parselinin, 163’ünün tahsisi 2024 Kasım ayı itibariyle yapılmış durumdadır. 20 katılımcımız üretime başlamış durumda. 139 firmamızın da inşa faaliyeti devam etmekte. Bölgemizde faaliyet gösteren fabrikalarımız bünyesinde şu an için 440 kişi istihdam edilmekte.
Doğalgaz altyapısı için dağıtım firmasına gerekli başvurular yapıldı. İnşallah projelendirmenin ardından kısa zaman içerisinde sanayicimiz burada doğalgazla da buluşmuş olacaktır. Sayın Bakanımıza arz ettiğimiz atık su arıtma tesisiyle ilgili de inşallah bu eksiğimizi gidermiş olacağız. Yine bölgemiz içerisindeki içme suyu ihtiyacının da karşılanması bizim için elzem bir konu olarak karşımıza duruyor.
Genişleme ile ilgili talebimizin de sizler tarafından en iyi şekilde değerlendirilerek sonuçlandırılacağı konusundaki ümidimizi güçlendirmiş olduğunuz şükranlarımı sunuyorum” diyerek Şanlıurfa’nın her anlamda gelişmesine yönelik katkılarından dolayı Cumhurbaşkanımız R.Tayyip Erdoğan’a da teşekkür etti.
Bekir Bozdağ: Şanlıurfa, ticaret yollarının tam merkezinde
Programda katılımcılara hitap eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Hızlı tren projesi, buradaki ürünlerin pazara ulaşması açısından çok önemli. Öte yandan kalkınma yolu projesi ülkemize büyük katkı sağlayacaktır.
Şanlıurfa, uluslararası yol ağının da tam merkezinde yer alma fırsatına kavuşacak. Yine Suriye’deki savaşın sona ermesiyle Türkiye-Suriye ilişkilerinin iyileşmesi ile bunun en büyük katkılarından biri Şanlıurfa’ya olacaktır” dedi.
Bakan Kacır, Şanlıurfa’ya gelen maddi kaynağı açıkladı
Karacadağ Kalkınma Ajansımız ile Şanlıurfa'da bugüne kadar kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitemizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 551 projesine 1,4 milyar lira destek verdik. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile de 178 projeye 1,15 milyar liraya ulaşan bir destek sağladık.
Cazibe Merkezleri Programıyla 8 projeye 2 milyar liraya yakın katkı sunduk. 2024-2028 dönemi Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimizde ve bölge planımızda Şanlıurfa'mızı çevresine hizmet veren bir cazibe merkezi olarak nitelendirdik. Şanlıurfa'da başta gıda, tekstil, giyim eşyaları ve deri ile ilgili sektörlerde sektörel odaklanmayı, katma değer artışını, ölçek büyütmesini ve markalaşmayı destekleyeceğiz.
Tarımsal faaliyetlerin gençler için cazip hale getirilmesini sağlayacak, tarımda yenilikçi uygulamaları destekleyecek, turizm değerlerinin yerel ekonomik gelişmeye katkısını artıracak, lojistik altyapıyı güçlendirecek ve ilin kentsel hizmetlerde bölgesel merkez rolünü güçlendireceğiz.
Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı'mız kapsamında toplam yatırım tutarı 50 milyon dolara ulaşan selüloz, selüloz asetat, taş yünü, temizlenmiş yün ve yün ipi üretim tesislerini Şanlıurfa'ya kazandırmayı hedefliyoruz."
GAP Projesi ile sulamaya açılan alan 425 bin hektara çıktı
Dünyada gıda arz güvenliğinin ve güçlü gıda üretim altyapısının bir beka meselesi haline geldiğini vurgulayan Bakan Kacır, “Asırlar boyunca verimli topraklarıyla nice medeniyete ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa'da tarımsal üretim altyapısını güçlendirmeyi, gıda sanayisinin üretim ve inovasyon kabiliyetlerini ileriye taşımayı bu nedenle stratejik öncelik olarak gördük.
AK Parti hükümetlerimiz tarafından en üst düzeyde sahiplenilen GAP projemizle bugün şehrimizdeki sulamaya açılan alan miktarını 425 bin hektara çıkardık. Şehrimizi pamuk, mısır ve hububat üretiminde ülkemizde öncü konuma taşıdık. Dün 2. fazının tanıtım törenini gerçekleştirdiğimiz GAP Hassas Tarım Uygulamasıyla da şehrimizin ve GAP bölgemizin tarımsal üretim kapasitesini ve sürdürülebilirliği yükseltmek üzere teknolojik kabiliyetlerimizi harekete geçirdik.
Çiftçimize artık doğadan gelen verimliliğin yanı sıra teknolojinin sunduğu imkanlar da rehberlik edecek. Türkiye'nin en büyük gıda AR-GE ve inovasyon projesiyle Şanlıurfa Gıda Araştırma ve Analiz Laboratuvarını kurduk” dedi.
9,1 Milyar TL’lik 25 tesisin açılışı gerçekleştirildi
Şanlıurfa’da Bakanlığın 334 Milyon TL finansman desteğiyle hayata geçirilen Şanlıurfa Gıda İhtisas OSB'nin açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Şanlıurfa'nın yeni yatırımlarla buluşmasına vesile olacak ve yeni istihdam imkânları sağlayacak OSB'miz şehrimiz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun.
Bu kıymetli planlı sanayi alanıyla eş zamanlı olarak da 8 tanesi Şanlıurfa Gıda İhtisas OSB sınırları içerisinde yer alan ve toplam yatırım tutarı 9,1 milyar liraya ulaşan 25 tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz.
Gıdadan tekstile, çimentodan metal profile farklı sektörlerde faaliyet gösteren bu üretim tesislerimiz 2 bin 400 işçimiz için de istihdam kapısı oldu. Elbette ki bu yatırımlar ne ilk ne de son olacak” diyerek sözlerini tamamladı.