Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Acar, bütün bitkisel ürünler üzerinde enerji elde etmek için çalışma yürüttüklerini belirterek kenevir alanındaki çalışmalarına 2014 yılında başladıklarını aktardı.

Pelet ve briket yakıt olarak kalori değerleri çok iyi

Kenevirin çok fazla sayıda kullanım alanı olduğuna dikkat çeken Acar, “Kenevir sapından ilk başta pelet ve briket yakıt üretildi. Isıl değeri 4 bin kalorinin üzerinde. Bu çok iyi bir değer. Ayrıca kül ve baca gazı emisyonları bakımından son derece iyi biyokütle ham maddesi olduğunu tespit ettik. Daha sonra farklı enerji kullanım şekilleri için biyodizel konusunda da çalışmaya karar verdik. 2014'te başlayan çalışmalar 2021 yılında meyvesini verdi. Vezir ismiyle ülkemizin ilk yerli endüstriyel kenevir çeşidinin tescilini gerçekleştirdik. Vezir tohumunu üreticilerimizin hizmetine sunduk. Çalışmalarımızın sonunda kenevirden biyodizel de elde ettik” diye konuştu.

Biyodizel sektörü için iyi bir ham madde olacak

Biyodizelin motorin yerine ve motorinle harmanlanıp kullanılan bir ürün olduğuna dikkat çeken Acar, “Ülkemizde EPDK kararlarına göre motorine binde 5 oranında biodizel harmanlamak zorunlu. Kenevir tohumları yüzde 30'un üzerinde yağ barındırıyor. Bu yönüyle zaten yağlı tohum olarak da kullanılıyor. Bu yağdan elde ettiğimiz biyodizel, standartlara uygunluk anlamında son derece iyi bir biyodizel alternatifi” diye konuştu.

Kaynak: AA