% 8 Gibi kullanım oranı ile Türkiye’de tüketilen zirai ilaç kullanımının başındaki iller arasında ilk sırlarda yer alan Şanlıurfa’da sahte zirai ilaç ve sahte gübre baskınları hız kesmiyor.
Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü - İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ve Eyyübiye Belediyesi Zabıta Birimleri işbirliği ile Eyyübiye ilçesinde bir depoda yapılan denetim ve kontrol sonucunda, sağlıksız ve gıda kodeksine uygun olmayan şartlarda üretilen yağlar ele geçirilirken bir diğer depoda ise üretimi ve paketlenmesi yapılan sahte zirai ilaç ve sahte gübre ele geçirildi.
Yapılan baskında 5 tona yakın çeşitli markaların taklidi sahte zirai ilaç, zirai sıvı- katı gübre ve bitki koruma ürününün yanı sıra çeşitli miktarlarda yine zirai koruma hammaddesi ele geçirilirken yetkililer üreticileri bir kez daha sahte zirai ilaç, gübre ve zirai koruma ürünleri konusunda uyardılar.
Aksoy; Yetkili bayilerden alışveriş yapın. Şüphelendiğiniz ürünü kontrol ettirin
GAPGündemi’ne konu ile ilgili açıklamada bulunan Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy üreticilere seslenerek ; “Bitki koruma ürünlerinizin barkodlarını kontrol ettirin. Tarım ve Orman Bakanlığımızca İl Müdürlüklerimiz lisanslı olarak üretilen bütün tarım ilaçlarını ve gübreleri barkodlarından kontrol ediyor. Şüphelendiğiniz ilaçların ve gübrelerin barkod takibini yapmak için il ve ilçe müdürlüğümüze getirebilirsiniz. Sağlıklı ürün elde etmek için sahte zirai ilaçlarından, sahte bitki koruma ilaçlarından ve sahte katı-sıvı gübrelerden uzak durun. Sağlıklı ürün, güvenli alışveriş için yalnızca yetkili bayilerden ürün alın alın” dedi
Bitki koruma ürünlerinin internette veya diğer elektronik ortamlarda satışının yasak olduğunu belirten Mehmet Aksoy açıklamasına devamla ; “Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak onaylı bitki koruma ürünlerinin toptan/perakende satılması-depolanması ile ilgili kolluk kuvvetleri ile müştereken yapılan denetimlerimiz sıklıkla devam edecektir. Üretim yaparken insana, çevreye ve hayvanlara herhangi bir zararın verilmesini önlemek için bitki koruma ürünlerine getirilen yasaklama ve kısıtlama kararlarının etkin bir şekilde takipçisiyiz” dedi.
Süzen: Şanlıurfa’da 1,000’in üzerinde kaçak bayii var
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Süzen ise GAPGündemi’ne yapıtlığı açıklamada bilinçsiz zirai ilaç ve gübre kullanımının insan ve çevre sağlığına önemli zararlar verdiğini belirterek; “Maalesef bilinçsiz zirai ilaç veya bitki koruma ilacı kullanımı insan, çevre sağlığına zarar verdiği gibi büyük ekonomik kayıplara da sebep oluyor. Şanlıurfa, Türkiye’de tüketilen zirai ilaçların % 8 gibi önemli bir kısmın kullanıldığı bir şehir.
Bunun yanı sıra yıllardır dile getirdiğimiz kaçak bayi, sahte zirai ilaç üretimi ve tüketimi, Mesleğimize karşı unvan hırsızlığı Şanlıurfa için çok önemli problemler. Şanlıurfa’da 1,000’in üzerinde ruhsatsız, kaçak zirai ilaç bayisi olduğu gibi Ziraat Mühendisi unvanı hırsızlığı ile açılan kaçak bayiler var.
Üreticilerimiz hem ekonomik hem da tarımsal üretimde mağdur olmamak için meslektaşlarımızdan destek alsınlar ve kaçak bayilerden uzak dursunlar” diyerek kaçak bayilere ve sahte diploma ile faaliyet gösterenlere karşı yetkili kurumların denetimlerini sıklaştırmalarını istedi.