15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası ile ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Profesyonel Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı ve Raya Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rahime Yaşar, "Turizmin içerisindeyiz, hayatımızın çoğu turizmin içerisinde geçiyor. Dolayısıyla dünya genelinde kutlanan 15-22 Nisan Turizm Haftası da bizim için ayrı bir önem arz ediyor. Gününü ve yaşantısını turizmle geçiren bir kişi olarak turizmin etkinliklerle kutlandığı bu hafta içerisinde olmamız ayrıca bizi duygulandırıyor." ifadelerini kullandı.
"Urfa, bölge için bir domino etkisi oluşturuyor"
Şanlıurfa'nın turizm potansiyelini değerlendiren Yaşar, "Pandemi, deprem ve sel gibi çok kötü dönemlerden geçtik. Bu dönemler bize şunu gösterdi: Şanlıurfa çok özel bir yer. Biz bunu her yerde söylüyorduk. Pandemi, deprem ve sel sürecinde Şanlıurfa'nın kültür ve turizm potansiyeli, sadece ilimizde değil, bölgede de bir domino etkisi oluşturuyor. Ayrıca bir kilometre taşı.
Deprem ve selden dolayı Göbeklitepe'nin kapalı olduğu dönemde Mardin, Diyarbakır ve çevre illerin ciddi bir atak yapacağını düşünmüştük. Göbeklitepe gibi ören yerlerinin kapalı olmasından dolayı sadece Urfa'da değil, bütün bölgede bir durağanlık oldu. Çok olağanüstü bir dönemdi; ama buna rağmen bu olağanüstü dönemin hemen sonrasında yine aynı durgunluk devam etti. Bu durum bize şunu gösterdi: Göbeklitepe, Karahantepe, Balıklıgöl, Harran ve Urfa'nın bütün noktaları, bölge için bir domino etkisi oluşturuyor. Bu da bizim için çok gurur verici bir şey" şeklinde konuştu.
"2022 yılındaki ziyaretçi sayısını geçeceğimize inanıyorum"
2024 yılında ziyaretçi rekoru kırmayı hedeflediklerini ifade eden Yaşar, "2019 yılından itibaren baktığımız zaman 1 milyon 50 bin ziyaretçi ile 2022 yılını tamamladık. 2023 yılında 700 bin civarında ziyaretçi ile yılı tamamladık. Hedefimiz; 2022 yılını geçmek. 1 milyon 400-1 milyon 500 geceleme ile yılı tamamlamayı hedefliyoruz.
Bayramla birlikte yoğun bir dönem içerisine girdik. Mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Kültür Yolu' etkinlikleri var. Daha sonra rutin turizm sezonumuz var. Arkasından Kasım ayında Şanlıurfa'da Dünya Neolitik Kongresi yapılacak. Bunlar şehrimize ve bölgemize değer katacak etkinler. İnşallah bir aksilik ile karşılaşmazsak 2022 yılındaki ziyaretçi sayısını geçeceğimize inanıyorum." dedi.
"Taştepeler gezilmeye başladı mı Urfa'ya gelenler 1 haftadan önce buradan dönmez"
Şanlıurfa'da bayramda yaşanan yoğunluğa değinen Yaşar, "Bayram günü yaşanan yoğunluğa hiç şaşırmadık. Hatta bu ziyaretçi sayısının daha fazla olacağını öngörüyoruz. Urfa ve bölge için 11 Nisan, 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi önemli tarihler var. İnsanlar son günlerde kültür ve inanç turizmine ciddi bir önem göstermeye başladılar. Göbeklitepe ve Taştepeler bu ziyaretçiler için inanılmaz bir nokta. Bu yoğunluğun daha da artacağını düşünüyoruz. Özellikle Taştepelerle ilgili alanlar açıldığı zaman Urfa'ya gelenler 1 haftadan önce dönecek ziyaretçi düşünmüyorum. Urfa'ya gelenler için en az 1 hafta konaklama gerekecek.
"Taştepelerin aynı anda turizme kazandırılmasına karşıyım"
Taştepeler Projesi'nin uzun soluklu projeler olduğuna dikkat çeken Yaşar, "Kazılar bir yandan devam ediyor. Göbeklitepe, 1994'ten beri kazılan bir alan. Urfa'da bulunan Taştepelerin aynı anda turizme kazandırılmasına karşıyım. İnsanlar buraya gelsinler ve görsünler. Karahantepe'de çok büyük bir alana sahip.
Sadece Karahantepe de değil, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe, Çakmaktepe ve diğer tepeleri tur programlarının içerisine dâhil edemedik. Taştepelerin kademeli olarak sisteme dâhil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha biz Göbeklitepe'yi bile tam olarak pazarlayamadık.
"Urfa ve bölgeye inanılmaz bir katkısı olacak"
Kasım ayında Dünya Neolitik Kongresi'nin Urfa'da düzenleneceğinin altını çizen Yaşar, "Şanlıurfa, dünya genelindeki neolitik merkezlerden biri. Bununla ilgili bir araştırma enstitüsü de bakanlık bünyesine yapılıyor. Dünya genelinde neolitik dönemle ilgilenen bilim insanları Urfa'ya sürekli bir akış gerçekleştirecekler. Neolitik Kongresi'nin Urfa'da yapılıyor olması Urfa'nın bu alandaki durumunu tescilliyor.
Şanlıurfa'nın Neolitik Kongresi'ne ev sahipliği yapması bir turizmci olarak beni gururlandırıyor. Neolitik Kongresi geçen sene Urfa'da yapılacaktı ama deprem ve sel felaketinden dolayı ertelendi. Bu kongre ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. Dünyanın her yerinden misafirler gelecek. İnşallah Urfa bu kongreye iyi bir ev sahipliği yapacağına inanıyorum. Urfa ve bölgeye inanılmaz bir katkısı olacak.
Yaşar, açıklamasının sonunda Urfa'daki uçak sefer sayılarının yetersiz olması ile ilgili de yetkililere çağrıda bulundu.