Şanlıurfa, 63 ülkeden gelen 1.000’den fazla bilim insanını "Dünya Neolitik Kongresi"nde ağırlıyor.
Farklı kültürel ve sosyo-ekonomik geçmişlere sahip bilim insanlarını bir araya getiren kongrede, farklı coğrafyalarda Neolitik dönemde yaşanan gelişmeler ve kültürel oluşumlar tartışılıyor.
Etkinliğe katılan bilim insanları, kentin tarihi ve kültürel mirasına hayranlıklarını dile getirirken, kongrenin sağladığı bilimsel iş birliklerinden de oldukça memnun olduklarını ifade ettiler.
ABD St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nden Gıda ve Çevre Arkeolojisi Profesörü Xinyi Liu, Şanlıurfa'ya ilk kez geldiğini belirterek, "Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürü çok etkileyici. Burada birçok değerli bilim insanıyla tanıştık, bilgi alışverişinde bulunduk. Arkeoloji açısından da çok faydalı bir deneyim oldu," dedi. Urfa'yı fırsat buldukça tekrar ziyaret etmek istediğini belirten Liu, kentin sıcakkanlı insanları ve zengin mutfağına da övgüler yağdırdı.
Hindistan’dan katılan arkeolog Veerasamy Selvakuman ise, kongrenin kendilerine global bir perspektif kazandırdığını belirtti. "Neolitik dönemle ilgili böylesine zengin bir geçmişe sahip olan Şanlıurfa’da bulunmak, kültürel bir zenginlik sundu.
Bu kongre, farklı ülkelerden gelen bilim insanlarını bir araya getirerek büyük bir deneyim sundu," dedi.
İsveç’ten katılan Arkeolog Bettina Carolin Schulz ise Şanlıurfa’nın tarihi dokusuna ve kongrenin uluslararası niteliğine hayran kaldığını belirtti: "Dünya Neolitik Kongresi çok güzel bir proje. Bilim insanlarını bir araya getirip bilgi paylaşımı sağlıyor. Urfa’nın eşsiz Neolitik yerleşimleri, Göbeklitepe ve Taştepeler’i görmek çok önemli bir deneyimdi. Yemekleri de harika, burayı tekrar ziyaret etmek istiyorum."
Şanlıurfa’nın tarihini ve kültürel mirasını ön plana çıkaran Dünya Neolitik Kongresi, bilim dünyasının çeşitli disiplinlerinden uzmanları buluşturarak, kültürel ve akademik bağları güçlendirmeye devam ediyor. Kongre kapsamında yapılacak geziler ve panellerle bilim insanları Neolitik çağın izlerini yerinde keşfetmeye devam edecek.