Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabında "Değerli Yetiştiricilerimize Duyurulur" başlığı ile yapılan paylaşımda, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün desteklemelerinden faydalanabilmek ve mağdur olmamak için hayvanlarınızı küpeletin, aşılayın, işletmelerinizi güncelleyin.
Büyükbaş hayvanlar için şap aşılama çalışmaları 16 Eylül'de başladı. İlçe müdürlüklerimizce gerçekleştirilecek olan şap aşılama çalışmaları 17 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecektir." denildi.
Türkiye'de büyükbaş hayvanlarda küpeleme ve kayıt işlemlerine 2002 yılında, küçükbaş hayvanlarda ise 2010 yılında başladı.
2016 yılından beri büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemine kaydediliyor.
Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren 3 ay içerisinde, küçükbaş hayvanlar ise 6 ay içerisinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınmaktadır. Bu süreleri aşılması durumunda cezalı küpeleme ve kayıt yapılmaktadır. Küpelenmeyen ve kayıt edilmeyen hayvanların bir işletmeden başka bir işletmeye hareket ettirilemez.
Hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınmasındaki amaç, hayvan hareketlerinin kontrolünü sağlamak, hastalıklı hayvanların hareketini önleyerek hastalıkların yayılmasını önlemek ve dolayısıyla sağlıklı gıda elde ederek halk sağlığını korumaktır.
TÜRKVET Hayvan Kayıt sisteminde; hayvanların bulunduğu işletme, işletme sahibi, işletmenin bulunduğu adres, tür, ırk, cinsiyet bilgileri ile doğum, hareket ve ölüm tarihi bilgileri tutulmaktadır.
Yetiştiriciler, işletme bilgilerini, işletmelerinde doğan- ölen, işletmelerine gelen- ayrılan hayvanları, İl/İlçe Müdürlüklerinden temin edebilecekleri işletme kayıt defteri/formuna veya bilgisayar ortamında hazırlayacakları forma kaydetmek ve İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmek zorundadır.
Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde nakil belgesinin hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların iller arası sevklerinde hayvanların muayene kontrolünden sonra bu belgelere istinaden düzenlenen Veteriner Sağlık Raporu gereklidir.