Tarım

Süzen: Tarım Danışmanlarının ciddi sıkıntıları var!

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, Ziraat Mühendislerinin sorunlarını anlatarak Tarım Danışmanlarının sorunlarına da dikkat çekti.

Abone Ol

GAPGündemi’nden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu ve GAPGündemi dijital platformlarında canlı yayınlanan  “Ekonomi Gündemi” programına katılan TMMOB Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, Ziraat Mühendislerinin sorunlarını anlatarak Tarım Danışmanlarının sorunlarına da dikkat çekti.

Tarım Danışmanlarına masraflarının altında bir destek ücreti ödeniyor

 Programda, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odasına kayıtlı yaklaşık 1,700 civarında Ziraat Mühendisinin bulunduğunu belirten Mehmet Süzen; “Mesleki sorunlarımız ile ilgili Odamız yetkili kurulları tarafından oluşturduğumuz bir rapor var ve bu raporu ilgili yerle ulaştırdık. Bu rapora binaen bazı adımlar atıldı. İnşallah bu raporun olumlu dönüşlerini ileride alırız. Sorunlarımızı detaylandırırsak; Tarım Danışmanı arkadaşlarımızın gerçekten çok ciddi sorunları var.

Bu arkadaşlarımızın 2024 yılı itibarı ile aldıkları destek ücreti yıllık 144 bin TL. Ofis kiraları kendilerine ait, ofis kiraları çok yüksek. Bunun yanı sıra sigorta bedellerini kendileri yatırıyor. Çok yüksek bir akaryakıt giderleri var. Çünkü sürekli sahada olmaları gerekiyor. Çiftçi ziyaretleri, çiftçi toplantıları, demistrasyon bunları yapmak zorundalar. Kırtasiye giderleri, dosya giderleri derken bütün bu masraflar hesaplandığında maliyetin çok çok altında bir destek ücreti yatırılıyor” diyerek Tarım Danışmanlarının sorunlarına dikkat çekti.

Tarım Danışmanları kamudaki Ziraat Mühendisi maaşı kadar destek almalı

Tarım Danışmanlarının sorunlarına ilişkin attıkları adımlara yönelikte açıklamada bulunan Mehmet Süzen: “Oda olarak bu sorunların çözümü içinde adım attık. Çözüm önerisi konusunda kıstasımız kamuda çalışan bir Ziraat Mühendisi ne kadar maaş alıyorsa Tarım Danışmanı arkadaşlarımızın da o kadar destek almaları gerekiyor. 

Çünkü bu arkadaşlarımız 2012 yılında 4 asgari ücret alır iken bugün geldiğimiz noktada neredeyse asgari ücretin yarısı kadar bir destek ücreti alıyorlar. Bununla ilgili bir düzenleme talebinde bulunduk. Bizim yıllık destek ücreti talebimiz 600bin TL idi. 2025 Yılı için raporumuzdan sonra ücret belirlendi ve alacakları destek miktarı 294 bin TL oldu.

Bugünkü rakama göre yüzde yüze yakın bir artış var. Ama rakam hala istediğimiz düzeyde değil. Bunun yanı sıra Tarım Danışmanları arkadaşlarımıza yönelik farklı bir iş yapma talebinde bulunduk.

Tarım Danışmanı arkadaşlarımız Tarım Danışmanlığı dışında farklı bir iş yapamıyor. Dolayısıyla da bu destek ücreti ile kendi geçimlerini yapacak durumda değiller. Farklı bir iş yapma imkanı verilirse en azından kendi geçimlerini yapacak duruma gelirler” diyerek Kasım ayında yayınlanacak yönetmenlik ile bunun muhtemelen bunun yasalaşacağı müjdesini verdi.