Türkiye’nin en büyük pamuk üreticisi konumundaki Şanlıurfa’da; ürünün işlenme sürecinde yaşanan sorunlar ele alınarak kamu kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Başkanlığındaki toplantıya; Vali Yardımcısı Onur Şatıroğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Çolak, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zafer Aydın, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Uçman, Harran Üniversitesi akademisyenleri, oda başkanları, işletme sahipleri ve üreticiler katıldı.
PAMUK ÜRETİMİNE ÖZEL BİR PENCEREDEN BAKIYORUZ
Yapılan sunumların ardından konuşma yapan ve Şanlıurfa ve bölge ekonomisi için pamuk üretiminin büyük önem taşıdığını belirten Vali Hasan Şıldak, “Şanlıurfa, Türkiye pamuk üretiminde birinci sırada yar alıyor. Beyaz altın diye tasvir ettiğimiz pamuk üretiminin daha kaliteli ve verimli olmasına büyük önem veriyoruz. Kurum temsilcilerimizin de ilettiği üzere ilimizde 190 bin hektarlık alanda yıllık 900 bin ton üretim yapılıyor. Mevcut arazimizin yüzde 20’sinde pamuk üretiminin olması da konunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Pamuğun kalitesi, tohum çeşidi, bakım koşulları gibi birçok faktörü ele alarak değerlendirmeler yaptık. İlimizde en fazla Eyyübiye, Akçakale, Harran ve Haliliye ilçelerimizde üretimin olmasına dayanarak bu bölgelere de yine ayrı bir değerlendirme yapacağız. Üretimi yapılan pamuğun ilimizdeki 380 çırçır fabrikasında işlenerek tekstil, endüstriyel ürünler, yem ve gıda sektörüne en iyi şekilde yansıtılması gerekiyor. Kalite yönünden ülkemizin önde gelen pamuk alanlarına sahip olduğumuz halde işlenmesi ve sanayi süreçlerinde yaşanan olumsuzlukların bu kaliteyi düşürüyor. Tüm detaylarıyla ele aldığımız toplantının gelişmelerini önümüzdeki süreçlerde tekrardan değerlendireceğiz” ifadelerine yer verdi.