Tarım

Suruç'ta Akdeniz Meyve Sineği görüldü

Suruç ilçesine bağlı Aligör Mahallesi'nde bir çiftçiye ait bahçede meyve ağaçlarına zarar veren Akdeniz Meyve Sineği tespit edildi.

Abone Ol

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda Suruç İlçesi Aligör Mahallesinde popülasyonun yüksek olduğu tespit etti.

Ekipler tarafından üreticilere kitlesel mücadele amaçlı preperat tavsiyesi yapıldı.

Akdeniz Meyve Sineği'nin başlıca Konukçuları; kayısı, şeftali, ayva, incir, nar, turunçgiller, trabzon hurması, avakado olarak biliniyor.

Akdeniz Meyve Sineği?

Genellikle ev sineğinin 2/3’ü büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Larvası beyaz ve bacaksızdır. Zararlı kışı toprakta veya ağaç üzerinde kalan turunç meyveleri içinde geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu , yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altına bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek olgunlaşınca kendisini toprağa atar, toprağın 2-3 cm derinliğinde pupa olur.

Nasıl zarar verir?

Akdeniz meyve sineği erginleri; turunçgil ve nar meyvelerinin vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bıraktıkları noktalarda sarımsı lekelere, olgun meyvelere yumurta bıraktıkları noktalarda ise kahverengimsi lekelere neden olurlar. Akdeniz meyve sineği’nin esas zararı larvaları tarafından yapılar.