Taş Tepeler Projesi kapsamında Göbeklitepe ve Karahantepe'nin de aralarında bulunduğu 10 neolitik alanda bugün itibariyle kazılar devam ediyor.

Göbeklitepe'nin keşfi ve burada ortaya çıkarılan arkeolojik eserlerle, insanlık tarihi yeniden yazılmaya başlandı.

Göbeklitepe Genel Görünüm

Avcı - toplayıcı olarak bilinen insanların ortaya koyduğu mimari eserler, dev heykeller, büyük ortak buluşma alanları ve geliştirdikleri organizasyonlar bilim adamlarını yeniden düşünmeye sevk etti.

2024-01-karahantepede-250-t-seklinde-dikilitas-cikarildi

Göbeklitepe'nin 5-6 katı daha geniş bir alanı kaplayan Karahantepe ve peşi sıra çıkan yeni neolitik alanlardaki kazılarla Urfa, dünyanın neolitik merkezi haline geldi.

4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında 63 ülkeden, yaklaşık 1.500 bilim adamının katılımıyla ilk defa yapılacak olan Dünya Neolitik Kongresi, Şanlıurfa'da yapılacak.

Sefertepe20

Kongrede bilim adamlarının tartışmasına sunulacak konulardan birisinin de Sefertepe'de bulunan yeşim taşı eserler olması bekleniyor.

Bölgeye en yakın yatakların bulunduğu Orta Asya (Hotan, Yarkent, Türkistan ve Baykal Gölü yakınları)'dan yeşim taşlarının Sefertepe'ye kimler tarafından, nasıl ve niçin getirildiği.. Takas aracı ise karşılığında nelerin alındığı, bu kadar uzaklıktaki insanlarla kurulan ilişkinin boyutları, vs.. sonsuz soru ve teorileri beraberinde getirecek. Bilim ve arkeoloji dünyasında Sefertepe'deki yeşim taşlarıyla neolitik dönemle ilgili yeni ufuklar beliriyor..

Sefertepe18

Sefertepe ilk olarak 2003 yılında keşfedildi.

Sefertepe, Dicle ve Orta Fırat Havzasının tam ortasında yer alıyor

Bc2C Ca36B6Dd5095-1

Sefertepe;  Viranşehir ilçe sınırları içerisinde. Urfa’nın 70 km doğusunda, Göbeklitepe ile 50 km Karahantepe’ye 20 km mesafede.

2021 yılında Doç.Dr. Emre Güldogan başkanlığında başlayan Sefertepe kazıları 4 yıldır devam ediyor.

Sefertepe17

Taş Tepelerin en doğusunda bulunan Sefertepe'de ortaya çıkarılan yeşim taşından yapılmış hayvan fiğürleri, boncuk ve mini materyaller "bu taşlar nereden, nasıl ve niçin geldi" sorularını akla getiriyor..

Sefertepeboncuk9Sefertepe5

Yeşim Taşı:

Dünya üzerinde en zengin yeşim yatakları Burma, Çin, Yeni Zelanda ve Meksika'da bulunur. Hotan, Yarkent, Türkistan ve Baykal Gölü yakınlarında eskiden beri yeşim elde edilmektedir.

Yeşim, yüzyıllar boyunca mücevherat ve küçük heykel yapımında kullanılmış, en çok yeşil renkte bulunan sert, kıymetli taş.

Şans getiren yeşim taşı, şans taşı olarak da bilinir. İyileştirici özelliğinden dolayı, farklı hastalıkların şifalandırılmasında bu taştan yararlanılır. Yeşil olan yeşim taşları zor durumlarda huzur ve sakinliğe kavuşmak için kullanılır. Bu taş, böbrek, mesane, dalak gibi organlardaki rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Kaynak: GAPGündemi / İbrahim H. POLAT