Tarihi şehirde uzun yıllardır devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları, meyvelerini vermeye başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın büyük destekleriyle devam eden Harran Kazı ve Restorasyon çalışmaları; Kale – Saray ve Ulu Cami başta olmak üzere aynı zamanda 5-6 farklı alanda devam ediyor.

Harran Ulucami Cemal Abi5

Prof.Dr.Mehmet Önal başkanlığında Harran'da kazı ve restorasyon çalışmaları heyecan ve büyük sürprizlerle devam ederken, ziyarete açılan alanlar görenleri şaşırtıp hayretler içinde bırakıyor..

Harran Ulucami Cemal Abi2

Çalışmalar öncesi tur ve ziyaretçilerin seyir alanından yarım saat – 1 saat bakıp gittikleri Harran Ören yerinde, ortaya çıkmaya başlayan kadim şehri gezmek için 1 gün bile yeterli olmamaya başladı.

Harran Kale Saray3

Yoğun ziyaretçi trafiğine ev sahipliği yapmaya başlayan Harran’da, ziyaretçiler Türkiye’nin ayakta kalan tek ortaçağ kale – sarayında, ihtişamlı kale yapısı ve İslam medeniyetinin yapıya yansımalarını canlı olarak yaşama fırsatını yakalıyor.

Harran Kale Saray Hamam2

Numeyri – Roma – Emevi –Abbasi – Zengi - Eyyubi – Selçuklu askeri mimari ve tarihinin izlerini yansıtan binlerce yıllık kale – saray, ihtişam ve sergilediği estetik – yüksek mühendislik uygulamalarıyla izleyenleri hayranlık içerisinde bırakıyor.

Harran Kale Saray Protokol Girişi2

8 – 10 Metrelik toprak altından çıkan 25 kapılı Anadolu’nun en büyük camii Harran Ulu Cami (Firdevs Camii), etrafındaki müştemilatı, yanı başındaki medreseler, çarşılar, hamamlar, yollar; bin yıl önceki halleriyle ortaya çıkarılarak ziyaretçilere açılmış.

Harran Ulucami Hamam2

Bin yıldır toprak altındaki saklı kalan bu muhteşem şehrin sokaklarında dolaşmak, yapıların içerisine girerek onları görmek ziyaretçilerde büyük bir şaşkınlık ve hayranlık bırakıyor.

Harran Ulucami Turistler3

Kazı ve restorasyon çalışmları kesmen bitirilip ziyarete açılan, bin yıl öncesinin şehrini yolları, sokakları ve bütün canlılığıyla ortaya çıkan yapıları görmek için daha fazla beklemeyin..

Harran Ulucami Turistler1

Kaynak: Tuğba POLAT