Tarımsal üretim rekolteleri ile birçok üründe Türkiye lideri olan Şanlıurfa sahip olduğu Fıstık ağaç sayısı ve üretim rekoltesi ile de Türkiye’de birinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa il tarım ve orman müdürü Mehmet Aksoy gazetemizden İshak Polat’a verdiği röportajda Şanlıurfa'nın tarımsal üretimine ilişkin istatistiki bilgiler paylaştı.
Bu yıl 176 bin ton rekolte bekliyoruz.
Mehmet Aksoy yaptığı açıklamalarda Şanlıurfa’nın Türkiye’de en çok fıstık üreten il olduğunu belirtip, Şanlıurfa’da üretilen fıstık rekoltesi ve ağaç sayısını da açıklayarak ; “ Şanlıurfa’da tabii sadece tahıllar üretilmiyor. Şanlıurfa’da üretimi yapılan meyvecilik kısmı da var. Fıstıkta bitki adedi sayımını ilimizde uydu gerçekleştirdik. Resmi olarak 45 milyon Fıstık ağacımız var. 3 milyon Zeytin ağacımız var. 2,5 milyon Badem ağacımız var.
Şanlıurfa’da 45 milyon adet fıstık ağacımız var. Bu ağaçlarımızın bir kısmı Antepfıstığı bir kısmı Siirt Fıstığı bir kısmı Tekin çeşidi. Fıstıkta bu yıl var yılı. İnşallah herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa bu yıl 170 bin ile 176 bin ton fıstık rekoltesi bekliyoruz. İnşallah bir kaza bela olmazsa bu yıl Türkiye rekoru kırılmış olacak” diyerek bu yıl üretim rekoru beklediklerini dile getirdi.
Fıstığın pazarlanması ve ticareti ile ilgili olarak diğer kurumlar ve üreticiler ile sinerji oluşturmamız gerekiyor.
Şanlıurfa il tarım ve orman müdürlüğü olarak hedefimiz fıstık üretimi ve fıstık sanayisi bakımından dünyanın sayılı üretim merkezi konumuna gelmek. Hâlihazırda bu 45 milyon fıstık ağacı verimde değil. Bu 45 milyon fıstık ağacının tamamı verime yattığı zaman bunun başarılı şekilde yönetilmesi gerekiyor. Ülkemiz zaten şu an fıstık üretiminde dünyada 2. sırada inşallah ileride daha iyi bir sıralama ile karşı karşıya kalacağız. Şanlıurfa’mız üretimde ve ağaç sayısı bakımında ülkemizde 1. sırada. Zaten Türkiye’nin en iyi Ziraat fakültelerinden bir tanesi Şanlıurfa'da ve fıstık alanında Türkiye'nin iyi Hocaları da Şanlıurfa’da. Onlar da benim Hocalarım. Bekir Erol Ak ve İzzet Acar hocalarımız. Bu konuda Hocalarımız Şanlıurfa’ya büyük katkı sağlamışlar” diyerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, GAPTAEM gibi kurumlar ve üreticiler ile birlikte Fıstıkta rekolteyi arttırmak için bir sinerji oluşturabileceklerini ve üretim rekoltesini dünya birinciliğine taşıyabileceklerini dile getirdi.
Fıstıklarda ağaç başına 1 kğ üretim artışı bizi farklı yere taşır.
45 milyon fıstık ağacının tamamının verime geçmesi ile hedeflerinin ağaç başına verimi artırmak olduğunu belirten Mehmet Aksoy; Örnek olarak “ Fıstıkta verim 1 kilo arttırılırsa 45 milyon x 1 kilogram =45 milyon kg. 45 milyon kg / 1000=45 bin ton eder. Hali hazırda 176 bin ton üretimimize 45 bin ton ekleyebilirsek bu Şanlıurfa’yı dünyada önemli bir yere taşır. Tabi bunu gerçekleştirmek için bahsettiğim kurumlar ile çiftçilerimizin işbirliği çok önemli. Bunu yapabilmemiz için paydaşlarımız ile işbirliği içeresinde erkek ağaçların polen olgunlaşma dönemi ile dişi ağaçların döllenme dönemini denk getirmemiz yeterli olacak. Suni tozlanma yöntemlerini de Üniversite ve teknik personelimiz ile üreticilerimize anlatmamız ve uygulamamız gerekecek. Bahçelerde erkek ağaçların erkenci ve geççi polen açan çeşitlerini bulundurarak yapabiliriz. “ diyerek Fıstık üreticilerini İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne beklediklerini. Kapılarının üreticilere her zaman açık olduğunu dile getirdi.