Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinin başında gelen Şanlıurfa’da, toprak verimini düşüren vahşi sulamanın devlet desteğiyle birlikte tarihe karışmaya başladığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy; çiftçiler arasında yaygınlaşan yağmurlama ve damlama sistemleri sayesinde su tüketiminde yüzde 60, enerji tüketiminde ise yüzde 70 tasarruf sağlandığına dikkat çekti.

Devletimiz modern sulama sistemlerine yüzde 75 hibe veriyor

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile her yıl bölgedeki sulanabilir alanların miktarının arttığına dikkat çeken Aksoy, gelinen noktada Şanlıurfa’da 618 bin hektar tarım arazisinin sulandığını dile getirdi. Devletin modern sulama sistemlerini desteklemek için yüzde 75 oranında hibe verdiğini hatırlatan Aksoy, son 5 yıllık süreçte 3 bin 250 çiftçiye 164 milyon 505 bin lira basınçlı sulama için destek sağlandığını açıkladı.

Yıllık ürün sayısı bazı bölgelerde 3’e çıktı

Yapılan tarımsal üretim planlamasıyla birlikte yılda en az 2 ürün ekilebildiğini dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, “Sulama ile topraktan elde edilen verim en az 4 kat artıyor. Harran, Suruç, Akçakale ovaları başta olmak üzere bölgemizde yer alan bütün tarım arazilerinde, yılda mümkünse 3 ürün alarak ülke ekonomisine ve çiftçimize katkı sunmaya çalışıyoruz. Soya, mercimek ve diğer vermiş olduğumuz hibe tohumlarla ilgili yeni projeler yaptık. Çiftçilerimizin bütün bu projelere başvurmalarını ve bunlardan faydalanmalarını istiyoruz. Üreticilerimize sunduğumuz bu destekle, ülkemizin üretim gücünü ve ekonomisini kalkındırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Aşırı su, gübre ve ilaç fazla ürün getirmez

Tüm köylerde çiftçilere yönelik bilinçlendirme faaliyetleri sürdürdüklerini vurgulayan Aksoy, “Aşırı su, fazla gübre ve çok ilaç kullanmak ürünlerdeki verimi artırmaz. Çiftçilerimize çevremizi, doğamızı, toprağımızı ve suyumuzu korumanın önemini anlatıyoruz. Her hafta bir köyde tarımsal üretim planlamasıyla ilgili toplantı yapıyoruz. Damlama sulama ve yağmurlama sistemleriyle sudan en az yüzde 60, enerjiden de yüzde 70 tasarruf elde ediyoruz. Bunu çiftçilerimiz de görüyor ve bu sistemleri bilinçli bir şekilde kullanıyorlar. İnşallah Şanlıurfamızda faaliyet gösteren bütün çiftçilerimizi basınçlı sulama ve damla sulama sistemiyle tanıştırıp hem sudan hem de enerjiden kazanacağız. Bunun yanında bu sistemleri çalıştırmak için güneş enerji sistemleri de çiftçilerimize yüzde 80 hibeli olarak veriliyor. Bununla ilgili de çiftçilerimizden başvuruların yoğunlaşmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA