Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada kırmızı ışık ihlallerinin tespitine yönelik kontrollerin devam ettiğini, bu bağlamda kurallara uymayan sürücülerin cezalar ile karşılaşacağını belirten Şanlıurfa Emniyet müdürlüğü sürücüleri kurallara uymaya davet etti.

Hayatınıza dur demek itemiyorsanız, kırmızı ışıkta durun.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü yapmış olduğu paylaşımda sürücülere trafik ışıklarına uymalarının yanında trafiğin seyrini ve düzenini etkileyen davranışlarda bulunmamaları gerektiğini hatırlattı.


Şanlıurfa’da Sürücülerin Uyması Gereken Trafik Kuralları


Trafik kurallarına uymak, hem kendi güvenliğiniz hem de diğer yol kullanıcılarının güvenliği için büyük önem taşır. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği denetimlerin ardından, sürücülerin dikkat etmesi gereken temel trafik kurallarını hatırlatıyoruz.

 İşte her sürücünün bilmesi ve uygulaması gereken trafik kuralları:

1. Aşırı hızdan kaçının, hız limitlerine uyun.

Hız limitleri, yola, hava koşullarına ve çevresel faktörlere göre belirlenir. Özellikle Şanlıurfa’da yoğun trafik ve ağır vasıtaların geçişi nedeni ile yıpranan yolların oluşturduğu bozuk zemin etkisi yüksek hızlarda kazaya davet çıkarabilecek durumlar yaşamanıza sebebiyet verebilir. Unutmayın, hız sınırlarını ihlal etmek kazalara davetiye çıkarır.

2. Trafik Işıklarına ve Levhalarına Dikkat Edin

Kırmızı ışıkta durmak ve diğer trafik ışıklarına saygı göstermek, trafik akışını düzenler ve olası kazaların önüne geçer. Özellikle Uçaksavar Köprülü Kavşağındaki uzun trafik ışıklarında beklemek canınızı sıkabilir fakat unutmayın 1 dakikalık bir gecikme, sizin ve sevdiklerinizin hayatından önemli değil.

3. Emniyet Kemeri Takmayı İhmal Etmeyin

Araç içindeyken, hem sürücünün hem de yolcuların emniyet kemeri takması zorunludur. Bu küçük ama etkili önlem, olası bir kazada ciddi yaralanmaların önüne geçebilir. Özellikle Şanlıurfa’da çoğu sürücü emniyet kemeri takmayı şehir içi yakın mesafe yolculuklarını bahane ederek ihmal ediyor. Bu ihmal yaşanabilecek olası bir kazada sizin ve sevdiklerinizin yaralanmasına sebebiyet verebilir.

4. Yaya Geçitlerine Saygı Gösterin

Yaya geçitlerinde durarak yayaların güvenli bir şekilde karşıya geçmesine izin verin. Bu, hem trafik kurallarına uygun bir davranış hem de toplumda empatiyi artıran bir harekettir.

5. Trafik Polisi ve Görevlilerin İşaretlerini Takip Edin

Trafik polislerinin işaret ve uyarılarına mutlaka uyun. Özellikle denetim yapılan bölgelerde, trafik akışını sağlamak için bu kurallara riayet etmek önemlidir.

6. Sinyal Vermeden Şerit Değiştirmeyin

Şerit değiştirirken mutlaka sinyal kullanın. Diğer sürücülere haber vermek, trafik güvenliğini artırır ve olası kazaların önüne geçer. Bununla beraber döneceğiniz yere varmadan 20 saniye öncesinde sinyalinizi vermek ve yan aynalarınızı kullanmak oldukça önemlidir.

7. Alkollü Araç Kullanmayın

Alkollü araç kullanımı, hem sizin hem de diğer sürücülerin hayatını riske atar. Alkol almışsanız, aracınızı kullanmaktan kaçının ve alternatif ulaşım yöntemlerini tercih edin.

8. Trafik Yoğun Saatlerde Sabırlı Olun

Özellikle Şanlıurfa gibi yoğun trafiğe sahip bölgelerde iş çıkışı saatlerinde, trafik sıkışıklığında sabırlı olmak ve diğer sürücülere karşı anlayış göstermek büyük önem taşır. Bunun yanında trafikte yaşanabilecek olası tartışmaların önüne geçmiş olacaksınız.

9. Araç Bakımını Aksatmayın

Fren, lastik ve far gibi hayati öneme sahip parçaların bakımını düzenli olarak yaptırın. Aracınızın teknik olarak güvenli olduğundan emin olun. Bununla beraber aracınızın periyodik bakımlarını aksatmamak, mümkün ise rutin periyot tan 1000-2000 km önce bakımlarınızı yaptırmak ileride yaşanabilecek arıza durumlarına karşı bütçenizi korumada fayda sağlayacaktır.

10. Hatalı Park Etmekten Kaçının

Kaldırımları, yaya geçitlerini ve bisiklet yollarını engelleyecek şekilde park etmeyin. Bu alanları işgal etmek hem trafik düzenini bozar hem de diğer kullanıcılar için tehlike yaratır. Aracınızı uygun bir şekilde park ettiğinizden emin olun. Bunun yanında AVM, Otopark gibi çoklu park alanlarda çizgileri ortaladığınızdan emin olun.

Kaynak: Yüksel Polat