İnsanlık tarihine ışık tutacak dünyanın ilk Neolitik Kongresi, 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Çakmaktepe, Sayburç, Gürcütepe, Harbetsuvan, Yenimahalle, Sögüt Tarlası gibi Neolitik Çağ Arkeolojik Kazı Alanlarına ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın ev sahipliğinde yapılacak. Farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda ve farklı koşullarda ortaya çıkan Neolitik oluşumları ele alacak kongre, bu alandaki en son araştırmaları ve bulguları bir araya getirecek.
GAPGündemi’nin daha önce tüm detaylarıyla kamuoyuna duyurduğu Dünya Neolitik Kongresi ile ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, “4-8 Kasım tarihlerinde Türkiye olarak, dünyada ilk kez düzenlenecek olan Dünya Neolitik Kongresi’ne ev sahipliği yapacağız. Dünyanın en çok arkeolojik çalışma yürüten ülkesi olarak, Göbeklitepe ile başlayan Taş Tepeler Projesi ile tarihe ışık tutan kazılarımız, koruma çalışmaları ve bilimsel yayınlarımızla dünya arkeolojisinin önde gelen paydaşlarından biri haline geldik. 64 ülkeden binden fazla katılımcıyla Şanlıurfa’da gerçekleşecek bu önemli etkinlikte, Türk ve yabancı bilim insanlarıyla Neolitik çalışmaların geleceğini birlikte şekillendireceğiz” ifadelerine yer verdi.
Prof.Dr.Necmi Karul, Doç.Dr. Eylem Özdoğan: Kongreye çok yoğun bir ilgi mevcut
Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde gerçekleştirilen söyleşi programında GAPGündemi’ne özel demeç veren Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof.Dr.Necmi Karul, Dünyada ilk kez Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek olan Dünya Neolitik Kongresi’ne beklenenden çok daha büyük bir ilginin mevcut olduğunu ifade etmişti. Doç.Dr. Eylem Özdoğan ise Şanlıurfa’daki kazılarda ortaya çıkarılan bulguların arkeoloji dünyasını sürekli heyecanlandırdığını belirtmişti.
Prof.Dr. Yutaka Miyake ve Doç.Dr. Fatma Şahin: Urfa için çok önemli
Çakmaktepe Kazı Alanı Başkanı Doç.Dr. Fatma Şahin ve Kazı Bilimsel Ortağı Prof.Dr. Yutaka Miyake ise konuk oldukları GAPGündemi ekranlarında devam eden kazı çalışmalarına ve ortaya çıkan bulgulara ilişkin merak edilenleri cevaplandırmışlardı. Arkeolojik değerler açısından Urfa çok şanslı olarak niteleyen ikili; Dünya Neolitik Kongresi’ne ilişkinde görüşlerini dile getirerek, “Bizim alanımız olan neolitik çağ konusunda Taş Tepeler Projesi kapsamında şu an için 10 alanda kazı çalışmaları sürdürülüyor ve bu tüm dünyada bilim adamlarının büyük ilgisini çekiyor. Bilim adamları Urfa ile tanışacak ve bilimsel etkileri görecekler. Bu açıdan Kongrenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer vermişlerdi.